Ap truer gaveforsterkningsordningen i sitt stortingsprogram

Marianne Haukland (H)

Marianne Haukland (H)

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Hensikten med gaveforsterkningsordningen var å stimulere til flere private investeringer i kultur. Den var ment som et insentiv for kunst- og kulturinstitusjoner til selv å skaffe privat finansiering.

Siden 2014 er det til sammen utbetalt 357,5 mnok. i gaveforsterkning. I dag er det 300 institusjoner som mottar midler fra ordningen, og mange av disse er førstegangssøkere.

Søkermassen har aldri vært større enn nå. Dette viser at ordningen er en suksess og at stadig flere blir oppmerksomme på fordelen ved å skaffe privat finansiering. Ordningen når ut til hele kulturfeltet og har også gitt mer kultur til folk flest. Tildelingene viser stor bredde, fra de store institusjonene og til mindre historielag.

I Finnmark har Museum, kulturhus og festivaler fått utbetalinger fra ordninga.

Venstresiden vil avvikle ordningen og Ap har foreslått dette i sitt program. De mener ordningen innebærer en svekking av den offentlige finansieringen av kulturen, og at den rammer de som ikke får tildelt midler fra ordningen på bekostning av dem som benytter seg av den.

Dette mener jeg er feil medisin fra Arbeiderpartiet for kulturlivet, som trenger og ønsker flere ben å stå på.

Den offentlige kulturfinanseringen skal være bunnplanken, gaveforsterkningsordningen skal være et supplement. Den skal ikke erstatte offentlige midler. For kulturen er alle kroner like viktig.

Hensikten med ordningen er å skape et privat engasjement rundt kunsten og kulturen, som vi mener på sikt vil komme alle institusjoner til gode, enten de er store eller små, smale eller brede.

Vi trenger gode prosedyrer og regelverk for donasjoner og gaveforsterkning. Det sikrer at private ikke vegrer seg for å gi gaver, og at ledelsen i kulturinstitusjoner ikke blir engstelig for å jobbe med å få inn privat kapital. Alt i alt så må vi jobbe for at kulturlivet får flere ben å stå på og at også private kan være med å bidra til mer kulturliv.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken