Gå til sidens hovedinnhold

Den høyverdige ambulansetransporten i Finnmark

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er visst forskjell på verdigheten til Finnmarkinger

Det er utrolig at en stortingspolitiker fra Alta ser på sin egen befolkning som mer høyverdig enn resten av Finnmarkingene. Men det passer godt inn i porteføljen av politiker-kommentarer fra Alta de siste årene, der de har pekt seg selv ut som den befolkningen som har minst tilhørlighet til eget fylke. Gang på gang. Mens man i øst-Finnmark har siden tidenes morgen hatt ambulansebytte for pasienter. Vet de stakkars ikke sitt eget beste? At dette er uverdig? Og også på Skaidi har dette vært praksis i mange år. Dette er ikke noe nytt. Det fungerer og er trygt. 

Er det nedverdigende å måtte ut av ambulanseflyet?

Det er merkelig at møtekjøring og pasientbytte fra bil til bil mellom Berlevåg og Båtsfjord ikke blir sett på som nedverdig. Mens pasientbytte på Skaidi for Altaværinger blir det. Jeg vet at Alta ikke har eget sykehus de kan se på for å hente ut kunnskap, men som en generell opplysning så er det ikke rullebane på taket til noen sykehus. Hvordan forklarer Strifeldt den særs kompliserte operasjonen med å få en pasient fra ambulansefly over i en ambulansebil? Er ikke det nedverdigende, tenk på alle passasjerer som ser ut vinduet på flyplassene som kan observere denne overflyttingen? Et forslag til tiltak kan være at alle flyplasser må installere automatiske persienner som blokkerer utsikten ved landing av ambulansefly. Høres ut som nok en lur investering av samfunnets penger anført av Alta-politikerne.

Hvor verdig er det å gå over fra båt til bil da?

En annen generell sykehusopplysning: det er heller ikke mulig å legge til sykehuset med ambulansebåtene. Enda... Har Strifeldt også tenkt på det? Derfor foregår det pasientbytte også på hurtigbåtkaia, der de nokså mirakuløst forflytter pasientene fra båt til bil. Kanskje det foregår foran passasjerer på hurtigbåtene som ligger ved siden av. Er også dette uverdig, hvilke tiltak mener Strifeldt at Helseministeren skal gjøre her? Automatisk lydvarsling i hele havna som vennligst ber alle omkringværende mennesker om å lukke øynene? Det er vel bare å bruke fantasien og samfunnets penger, som jo er vanlig praksis ser det ut for. 

Økt pasientrisiko ved sjåførbytte

Hvor går grensen for hva som er verdig, fra en pasient blir løftet inn i et transportmiddel og inn til akuttmottaket? Dette er nok et bevis på Alta-politkernes merkostnad til samfunnet forøvrig. Nå skal helseministreren få foretaket til å utrede mulighet for at ambulansene skal slippe å bytte pasient, at heller sjåføren bytter. Det blir i hvertfall det motsatte av Strifeldts egen uttalelse der han sier: " -Du vil heller ikke kunne måle tap av livskvalitet på grunn av dårlig behandling "

Alternativet som Strifeldt & co ønsker vil øke pasientrisikoen betraktelig ved å bytte sjåfør! For det er mange forskjellige type ambulanser: noen over 3500 kg og noen under. Ulike bilmerker, ulik styring, bremser, motorkraft og utforming. Alle vet da at man kjenner sin egen bil best. Det blir derfor langt større risiko at sjåførene skal bytte ambulanse. I tillegg taper man livsviktig tid som alltid ellers er et heftig argument fra sørsiden av Sennalandet. 
 

Strifeldts høyverdige løsning stjeler av pasientenes potensielle levetid fordi sjåførene er pålagt å ta kontroll av kjøretøyet før de kjører den. 
 

Det holder ikke i følge sikkerhetsforskriften at den andre sjåføren sjekket bilen tidligere på dagen. Så kanskje Strifeldts utspill bare er nok et støy-moment for så i ettertid si at ikke noen løsninger er gode nok; før man får et akuttsykehus i Alta. Et Akuttsykehus som må kobles til alle boligadresser i Alta kommune med et eget undergrunns transportbånd. Slik at pasientene slipper å bli observert av noen før, under og etter transporten til sykestua. Det er tross alt det aller verste med å måtte trenge ambulanse. At noen andre ser deg.

Alta-politikerne koster mye penger

Hvor mye unødvendige merkostnader skal vi la Alta-politikerne få lov til å påføre oss? Særlig når vi vet at nye krav kommer løpende og reduserer helse- og ambulansetilbudet i hele resten av Finnmark. De krever mer på uriktig grunnlag. 

Alta har det beste ambulansetilbudet og pre-hospitale tjenestetilbudet i hele Finnmark. Det er faktisk trygt å leve i Alta. Bare ring ordføreren deres og spør om det er trygt å flytte til Alta, så får vi høre sannheten. Selv om vi i media ikke hører annet enn hvor farlig det er, og hvor uverdig det er for Altaværinger å transporteres i ambulanse. 

Det blir aldri bygget akuttsykehus i Alta fordi da raseres hele resten av sykehustilbudet i Finnmark. Men fortsatt så er det trygt å godt å bo der. Tenk på det. Og tenk dere om.

Kommentarer til denne saken