Gå til sidens hovedinnhold

«Skal de være konsekvente bør også rikingene som har befatning med lakseoppdrett være avskåret fra å fiske i elva»

Artikkelen er over 4 år gammel

– Når det er blitt slik at ansatte i oppdrettsselskapene nærmest skammer seg over å si hvor de jobber, har det gått for langt, skriver redaktør Arne Reginiussen i denne Ukeslutt-lederen.

UKESLUTT Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Gjennom mange år har de såkalte ordførerdøgnene i Alta vært en arena for den politiske ledelsen til å invitere viktige gjester til byen. Det har gitt møter med flotte rammer i uformelle omgivelser, som har bidratt i stor grad for at byens ledende politikere har knyttet bånd som i har gitt gode resultater for kommunen. Ordføreren og de andre i politisk ledelse har fått låne øret til både næringslivstopper og nasjonale politikere på høyt nivå, noe som i mange tilfeller har vist seg å være viktig. Nå er det imidlertid slutt på nettverksbyggingen.

ALI, Alta laksefiskeri interessentskap, har valgt å inndra døgnene. En søknad om døgn for årets sesong er avslått, kunne lokalavisen Altaposten melde om denne uka. Den faste tradisjonen må dermed anses som avviklet. Begrunnelsen var ifølge ALIs styreleder, Hans Kristian Kjeldsberg, at ordføreren hadde valgt å støtte økning av biomassen, eller som han sa til Altaposten, «fjøslaks».

Det er fullt forståelig at ALI, som skal forvalte elva, er kritisk til mer oppdrettslaks i området. Man tar imidlertid ikke med i bildet at en ny lokalitet som er innvilget Grieg Seafood skal være en erstatning for tidligere avviklede lokaliteter, og i så måte ikke en reell oppbygging av biomasse.

Det som likevel er det mest komiske med saken, og som gjør at utestengingen av ordføreren virker noe hyklersk, er at det ikke er gitt noen signaler om at Marine Harvest-kongen John Fredriksen, som nærmest årlig besøker Altaelva, skal nektes å kaste flua i elva. Fredriksen betaler flere hundre tusen kroner for å tilbringe et par døgn i elva. Fredriksen-familien har tjent ikke mindre enn 21 milliarder kroner på norsk laks, ifølge Dagens Næringsliv.

Det er ikke grunnlag for å si at Fredriksens Marine Harvest er noe verre enn noen andre, men det har vært rømming blant annet fra deres anlegg i Kvænangen, noe som på ingen måte er positivt for Altaelva. At en storinvestor, som tjener gode penger på deres business, boltrer seg i elva ser ikke ut til å bekymre ALI. Trolig blir det ikke rettet en eneste anklagende pekefinger fra ALI-sjefene.

Han er neppe den eneste rikingen, som har tjent gode penger på å investere i oppdrettslaks, som punger ut årlig for å få boltre seg i den verdenskjente lakseelva. De betaler nemlig store summer til lommeboka til interessentene i Altaelva, og det gjør ikke ordføreren. Tvert imot taper man penger på å ikke få solgt døgnet når ordføreren fisker gratis.

Skal ALI være konsekvent bør vel også rikingene som har befatning med lakseoppdrett være avskåret fra å fiske i elva, som følge av sin holdning til oppdrettslaks. Det meste tyder vel på at disse er langt mer liberale når det kommer til oppdrettslaks enn Alta-ordfører Monica Nielsen, som tross alt i en rekke sammenhenger har forfektet en restriktiv holdning til oppdrettslaks. Det handler tross alt om deres lommebok, og da er det utrolig hvor langt folk vil gå.

Når det er blitt slik at ansatte i oppdrettsselskapene nærmest skammer seg over å si hvor de jobber, har det gått for langt.

Alle er selvsagt enige om at lakserømminger fra anleggene er fullstendig uakseptabelt og at selv én rømming er en for mye. På sikt kan det ikke være tvil om at den kapitalsterke oppdrettsnæringen vil måtte investere mer i utvikling og sikring av anleggene sine, og målet til sjuende og sist må være lukkede anlegg. Disse selskapene tjener svimlende summer hvert år og kan på ingen måte få lov til å forsøple fjordene og i alle fall ikke i nærheten av en slik nasjonal skatt som Altaelva.

At Grieg Seafood nylig har flyttet en rekke kompetansefunksjoner fra Alta og ut av fylket er heller ikke noe som bør gjøre politikerne i Alta noe særlig mer positivt innstilt til selskapet.

Samtidig kan man ikke gi oppdrettsnæringa skylda for alt som er galt her i verden. I all hovedsak har selskapene i Finnmark i stor grad forsøkt å strekke seg langt for å få til et fint samspill med lokalsamfunnene. De bidrar stor lokal verdiskapning og sysselsetting. Samtidig bidrar mange positivt i lag og foreninger. De kan ble bedre på mange ting, men hatsk stemning mot oppdrettsselskapene blir lite konstruktivt. Man må heller søke å få til en god og konstruktiv dialog og legge best mulig til rette for godt samspill.

Når det er blitt slik at ansatte i oppdrettsselskapene nærmest skammer seg over å si hvor de jobber, har det gått for langt.

Altaelva er en institusjon, og elva er nærmest hellig for mange altaværinger. Likevel er man ikke tjent med å innta en holdning som man har gjort i denne saken. Å statuere et eksempel av ordføreren, blir på grensen til teit. Det er nemlig slik at også oppdrettsnæringen er kommet for å bli. Om man er aldri så glad i villaksen i elevene våre, så er sjømatnæringa i en ekstrem vekst og for Finnmark vil denne næringa sammen med reiselivet og selvfølgelig olje- og gass, være de viktigste næringene i tiden som kommer. Man må heller søke å få til et best mulig samspill, framfor å erklære krig. Noe skal vi tross alt leve av.

Og om noe kan stanse oppdrettsnæringen, er det neppe at Alta-ordføreren nektes å fiske. Da bør ALI heller utestenge John Fredriksen, det har om ikke annet en bedre PR-effekt. Noe slikt ville gått land og strand rundt i media. Det ville gitt oppmerksomhet rundt saken.

Men det svir kanskje for mye for ALI å rive et par hundre tusen kroner ut av egen lommebok?

 

Kommentarer til denne saken