Gå til sidens hovedinnhold

Da redaktøren av lokalavisa ble streikegeneral og tok kontroll over Hammerfest havn

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

9. mai 1921 og påfølgende dager gjennomførte Samorganisasjonen i Hammerfest en oppsiktsvekkende effektiv havnestreik som lammet store deler av forsyningssituasjonen i Finnmark og førte til at militæret ble satt inn.

Streiken var i utgangspunktet en lovlig streik, men den fikk revolusjonære undertoner som vakte stor oppmerksomhet i Norge. «Storstreiken» er senere blitt en del av Hammerfest sin historie.

Historikerne mener at redaktøren av lokalavisa Vestfinmark Socialdemokrat (i dag Finnmark Dagblad) spilte en avgjørende rolle.

Sigurd Simensen var en dyktig og radikal agitator som ble godt likt og respektert av Samorganisasjonen. Under forberedelse til streiken ble han valgte som leder av streikekomiteen- en utenkelig rolle for en uavhengig redaktør i dag, men slik var det den gang.

Simensen (33 år) dukket opp som nyansatt redaktør i byen en tid før streiken startet. Han hadde fra tidligere en solid erfaring fra Kristiania som streikeorganisator, tillitsvalgt på Thunes Mek. Verksted og medlem av sentralstyret i Arbeiderpartiet. Det var ingen uerfaren «smågutt» som kom til Hammerfest.

I Kristiania hadde han fått stor oppmerksomhet for sine revolusjonære aktiviteter og denne oppmerksomheten tok han med seg til Nord-Norge.

Under streiken i Hammerfest mente arbeidsgiverne og myndighetene at han var en «oppvigler» og Aftenposten skrev at han opptrådte som «diktator». For andre framstod han som «revolusjonshelt».

På slutten av streiken hevdes det at Simensen ble fjernet av de «moderate» i Samorganisasjonen som innså at de hadde gått for langt.

Simensen forlot Hammerfest etter at streiken var over og fortsatte sin politiske virksomhet i Harstad hvor han var aktiv i lokalpolitikken for Norges Kommunistiske Parti.

Det sies om Simensen at han hadde stor tillit hos sine motstandere for sin reale framferd selv om han brukte en revolusjonær retorikk. For sin rolle i Hammerfest ble han dømt til 120 dager ubetinget fengsel for «opprør og revolusjonær virksomhet». Sigurd Simensen døde i Harstad i 1969, 81 år gammel.

Kommentarer til denne saken