Gå til sidens hovedinnhold

– Christian, vil du bli min for alltid?

– Min kjæreste Christian, du e det mest fantastiske menneske æ noen gang har møtt, å æ ønsker å dele resten av livet mitt med deg og basskassa di. Unik e du!

Det skriver Katrine Siri (31) til sin utkårede Christian Elverum (29). Hun er spent når iFinnmark snakker med henne like før frieriet skjer via avisen.

– Dette har jeg ikke fortalt til noen! Det er så skummelt! Akkurat nå står han og laster varer som jeg skal bli med han å kjøre. Han er lastebilsjåfør, sier Katrine lørdag formiddag litt nervøst.

– Christian, vil du bli min for alltid?

Denne lørdagen er det skuddårsdag og dagen da kvinnene kan fri til sine menn. Dette er en gammel tradisjon som noen historikere mener går så langt tilbake som til 400-tallet blant irene. Noen mener også skottene startet denne tradisjonen i 1288.

– Jeg har egentlig alltid sagt at jeg ikke vil gifte meg, men så tenker jeg «hvorfor ikke? Man kan jo bare gjøre det». Jeg har funnet ut at Christian er han jeg vil leve livet med. Han er unik. Han er snill og god. Hele han er fantastisk!

«Christian med håret»

På spørsmålet om hvordan de møttes, ler Katrine og forteller at hun visste hvem han var som liten også, selv om hun kommer fra Tana og han fra Vardø.

– Det var på Varangerfestivalen i 2018. Jeg kjente han ikke igjen og hadde ikke sett han på flere år. Så kom en venninne av meg å sa «du ser hvem det er?». Jeg sa nei og hun fortalte videre «det er Christian med håret». Jeg trodde jeg skulle dette på ræva da jeg fant ut at det var han. Han hadde så langt hår da vi var små, at vi kalte han bare for «Christian med håret», ler Katrine varmt.

Det er uten tvil at Kristine håper på et ja denne dagen, og sier han nei, kan det koste dyrt.

– Hvis han sier nei, må han kjøpe meg tolv par skinnhansker! Det sier vel tradisjonen, sier hun lurt.

Og rett har Katrine. Ifølge nyere tradisjon er det tolv par hansker mannen må ut med. Før var det ett par hansker, for å kunne skjule at hun ikke hadde ring på fingeren. I noen land sier tradisjonen at mannen må kjøpe nok stoff til at kvinnen kan sy sin egen kjole, eller kjøpe henne en silkekjole dersom han sier nei til frieriet.

Med det ønsker vi Katrine lykke til, og håper Christian ikke må kjøpe tolv par skinnhansker.

Kommentarer til denne saken