Jeg er en kriminell ung mann som nærmer meg slutten av 20-årene. Det at jeg liker å kose meg med en «joint» i ny å ne er grunnen til at jeg per definisjon er å regne som en kriminell.

Først og fremst, la meg presentere meg selv. Jeg er veldig ordinær kar i slutten av 20-årene. Er født og oppvokst i Finnmark – hvor jeg er bosatt i dag. Har drevet mye med idrett i min ungdom, og er stor tilhenger av jakt og fiske. Har fullført VGS, og har en god og stabil jobb. Plettfritt rulleblad kan jeg også vise til – enn så lenge (?).

Helst skulle jeg ønske at jeg kunne stå fram med fult navn, for alt jeg nå skal skrive om står jeg 100 prosent inne for. Det ville imidlertid vært et sosialt selvmord av dimensjoner å sette mitt navn på dette. Mest sannsynlig hadde jeg mistet jobben også. Det er synd at hasj er blitt et så tabubelagt tema – hvor det kun er den ene siden av debatten som tør å stå fram.

Uansett, som nevnt innledningsvis liker jeg å kose meg med litt hasj av og til. Enten i godt selskap med et par venner, eller alene med en film på TV-en. Jeg er fullt klar over at dette er ulovlig, og må derfor ta flere forholdsregler for å kunne nyte en «joint». Jeg drar aldri ut i offentlighet når jeg er ruset på hasj – av frykt for at noen skal merke det.

I dagens samfunn er det rimelig sosialt akseptert å rave dritings rundt i gågata i full offentlighet en sein lørdagskveld. Å være lettere rusa på hasj for seg selv – det er ikke sosialt akseptert. Selvfølgelig, det ene er lovlig, og det andre er ulovlig. Det er nok en del av grunnen, og det forstår jeg. Den største grunnen tror imidlertid jeg er mangelen på informasjon, og en offentlig debatt om hasj.

Politikere vegrer seg fra å snakke om temaet. Nettopp fordi det er politisk korrekt å fordømme hasjbruk.

Hasj er mindre skadelig enn f.eks. alkohol og tobakk. En hasjrus fører ikke til like mye uorden og lovbrudd som alkoholrus. Dette er fakta. Hasj kan selvfølgelig ha negative bivirkninger, og andre ulemper. Er det imidlertid nok til at det skal forbli ulovlig? Ikke i nærheten, om du spør meg. Det finnes så utrolig mye ting som er mye mer skadelig for samfunnet og ens egen kropp enn hasj – som er fult lovlig, og ikke minst akseptert.

En grunn til at hasj har et dårlig ryktet tror jeg kommer mye av hvilke personer vi assosierer hasj med. Vi assosierer ofte hasj med småkriminelle personer som ikke er i arbeid. Tro meg, det er ikke hasjen sin feil at de er der de er. Slike «normale» folk som meg som også røyker hasj ved jevne mellomrom finnes det så utrolige mange flere av enn folk er klar over. Saken er bare det at «vi» er nødt til å holde det skjult for venner og familie for å ikke bli utstøtt eller sett ned på.

Jeg ville heller stått framfor min mor å fortalt at jeg har drevet med hvilket som helst annet lovbrudd enn hasjbruk. Så tabubelagt er det faktisk.

Alt jeg ønsker er en holdningsendring og en offentlig debatt hvor riktig informasjon og fakta kommer fram. Jeg ønsker at politikere skal tørre å prate om temaet. For de fleste politikere er smarte og opplyste folk, og på et personlig nivå tror jeg ikke de er så imot hasjbruk som det kan framstå.

Kjør debatt, og takk for meg!

Artikkelforfatteren inviterer også til en avstemning: