By og land, vett og forstand og sjelden hand i hand

Dessverre så spiller det brede lag av TV og media opp under den geografiske krigen hvor problemene i vår hovedstad, Bergen, Trondheim og Tromsø langt overskrider det faktum at vi er et langstrakt land hvor det meste skjer nord for hovedstaden, skriver Jan Henrik Fredriksen (Frp),

Dessverre så spiller det brede lag av TV og media opp under den geografiske krigen hvor problemene i vår hovedstad, Bergen, Trondheim og Tromsø langt overskrider det faktum at vi er et langstrakt land hvor det meste skjer nord for hovedstaden, skriver Jan Henrik Fredriksen (Frp), Foto:

Av
DEL

MeningerSom tidligere stortingspolitiker over tolv år for Fremskrittspartiet og Finnmark så gjør jeg ikke krav på å sitte med all fakta og innsikt i det som i dag oppleves som en kamp mellom by og land- hvor distriktene dessverre kommer til kort på de fleste områder.

Og selv om Senterpartiet er i storform om dagen, så har jeg ikke glemt at det skjedde svært lite med Senterpartiet, SV og Arbeiderpartiet som gagnet distriktene eller byene fra 2005 til 2013.- Svært lite. Dessverre så spiller det brede lag av TV og media opp under den geografiske krigen hvor problemene i vår hovedstad, Bergen, Trondheim og Tromsø langt overskrider det faktum at vi er et langstrakt land hvor det meste skjer nord for hovedstaden.

Man kan knapt nok se på en nyhetssending eller dagsnytt atten uten at de voldsomme problemene til Frongner Fransene dukker opp på skjermen. Det er alt fra «flest mulig ulv til avfolkning i distriktene» Regjeringen og Departementet til vegvesenet har skylda for nær sagt alt. Vel,- det er godt å ha fiender på utsiden av døra å legge skylda på, men hvis vi tar for oss Oslo og forurensing fra bil trafikken så er den sammensatt. Når det var ekstra trykk i politiske behandlinger på Stortinget så tok jeg bena fatt og gikk hjem til Smestaddammen (trengte tenketid). Og hvordan var ståa etter veien? Skole etter skole, barnehage etter barnehage var de nærmeste naboene til de mest transport belastende veiene – sentrumsorientert i Oslo. Ale roper om støy, luftpartikler og eksos og bilistene får som vanlig skylda, også EL bilene. Kanskje ikke så rart når veiene går på det som en gang var beregnet for hest og kjerre. Om eller når det tar livet av folk er da plutselig ikke så viktig, men,- at det er andre som er skyld i og får skylda for Oslo sin situasjon er alle enige i. Politikere i Oslo må ta ansvaret for at de, over mange ti år ikke har levd i takt med utviklingen og levd opp til sitt ansvar. Sett i et folkehelseperspektiv – la elevene gå tre til fire hundre meter fra kollektiv stopp til skole- Da har man allerede tatt inn effekten av en gym time i snitt pr. elev og unngå at barnehager og skoler blir nærmeste naboer til noe brukerne faktisk kan bli alvorlig syke av og i verste fall dø. Men er det et TV eller media som bryr seg? Nei- krangelen er viktigst. – Det selger mest.

Ser samtidig at Ap Sv og SP støtter fullt ut tog til byen Tromsø, – det er ikke meg imot. Vi trenger jernbane både til Tromsø og til Kirkenes via Finland. Igjen så blir Kirkenes oversett til tross for at miljøet i Sør-Varanger har arbeidet med ulike jernbaneprosjekter siden murens fall i Berlin. Nord-Øst passasjen er avhengig av det. Kina Japan og Korea ønsker dette. Finland vil bygge banen og vi vil få ca. 40–50 km å bygge ut i Norge. AP og Sp stemte mot en utredning for mange år siden etter forslag fra oss. Men da til Russland. Nå er det nok en gang bortlagt og glemt, for det bor som kjent flere mennesker som skal stemme i Tromsø enn hva det gjør i Kirkenes. Men hva gjør media?- NRK.- all fokus på Tromsø og avisene i nord følger opp. Til Tromsø der de selv har hovedkontorene, ingen, – absolutt ingen andre får oppmerksomhet, det er Tromsø, Tromsø og Tromsø og jernbane og tog så det holder. Man skulle jo tro at det er nok at politikerne er i valgkamp med sine meninger, men sannheten er at de blir knust av NRK Tromsø. Vel, – jeg er gammel nok til å vite hvordan det gikk med Tromsøs OL søknad og de hellige samiske fjell. Det har omkommet ca. tre tusen reinsdyr etter Nordlandsbanen i perioden 2013–2017. Hvor mange flere skal stryke med på strekningen Narvik – Tromsø blir jo en stor utfordring. De samme tre partiene har over tretti år tilført Sametinget mer og mer makt samtidig som rettighetskampen har skjerpet seg. Jeg ser ikke bort ifra nye samiske sultestreiker foran Stortinget, og enarmede banditter som ønsker å sprenge det meste til himmels, de fleste av verdens aktivister vil komme hit for å vise sin avsky overfor en slik utbygging. – Og er det en person som ikke vil være i stand til å takle det så er det han som til enhver tid skal være venner med absolutt alle. – Herr partileder Støre.

For øvrig så vil jeg gi kredit til Vår ordfører for at han har stått på for en jernbane via Finland, og vi er begge to enige om at verden er litt større Pasvik, men det virker nærmest som at han og hele AP i Finnmark har fått munnkurv om hele prosjektet under hele valgkampen. Kanskje ikke så rart da FRP er det eneste partiet som har programfestet jernbane fra Kirkenes til Rovaniemi. Ta opp kampen Rune, ikke la Støre eller den sentrale delen av AP tjore deg til masten, – til syvende og sist så er vi nærmest oss selv, – og – om viktige løsninger så må vi alle stå i lag. Det må vi aldri glemme.

Var det noen som snakket om populisme?


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags