Det jobbes på spreng for å finne en vaksine mot korona-viruset. Samtidig øker antallet smittede og syke dramatisk fra dag til dag.

Vi er nå inne i en fase, der det hver time meldes om stadig flere smittede og syke. Nye grep gjøres overalt i det offentlige, næringslivet, helsevesenet og av privatpersoner. Det er for sent å tro at ikke korona-viruset vil prege oss i lang tid. Helseminister Bent Høie opplyste i dag at korona-viruset trolig vil smitte 22.000 nordmenn. 5.500 av oss vil trenge intensivbehandling.

FØLG KORONA-UTVIKLINGEN HER

– Koronaviruset setter oss alle på prøve. Antallet smittede øker verden over, og det er uro i verdensøkonomien, og jeg forstår at folk er bekymret, sa statsminister Erna Solberg på pressekonferansen som ble holdt tirsdag ettermiddag.

Verdens børser raser som følge av virusfrykt. Hele verden er bekymret for utviklingen, og helsevesenet fortviler over folk som ikke følger myndighetenes råd, og tar forholdsregler.

– Situasjonen er utfordrende og vi følger situasjonen på mange områder. Dette sykdomsutbruddet vil påvirke oss på mange måter. Vi må ha tett dialog med næringslivet. De siste dagene har vi med all tydelighet sett at viruset gir store konsekvenser for verdensøkonomien, sa statsministeren.

Vi snakker om store konsekvenser for hele samfunnet om flyplasser må stenge, om eldrehjem og barnehager blir rammet, og hvis butikkhyllene sakte, men sikkert tømmes for mat. Det finnes ikke lengre ansiktsmasker å oppdrive på apotekene. Det er nærmest umulig å få kjøpt anitbac der også.

Ettersom smittefaren for korona-viruset er dobbelt så stor som for en vanlig influensa, vil ikke helsepersonell at folk som mistenker at de er rammet, skal oppsøke helsestasjoner og sykehus. De testes gjennom bilvinduet, av personell med beskyttelsesdrakter. Den anbefalte karanteneperioden er 14 dager.

Ordet karantene kommer fra det italienske ordet for tallet 40, quaranta. Bakgrunnen ligger i at handelsreisende som ankom Venezia ble ilagt 40 dagers venteperiode ved havnen før de fikk komme til kai og slippe i land. Dette var under den ikke ukjente svartedauden på 1700-tallet. 40 dagers karantene var det som skulle til. Dette var for over 300 år siden. Spanskesyken tok livet av omtrent tretti prosent av Europas befolkning. Flere titalls millioner mennesker døde som følger av pandemien.

Nå er vi milevis fra dette akkurat nå. Det er ingenting som tyder på at vi kommer ikke dit heller. En kinesisk avis meldte i går om en 100 år gammel mann, med Alzheimer og andre fysiske plager, som var blitt frisk etter å ha vært smittet av korona-viruset. Den kinesiske presidenten var i dag selv på besøk i Wuhan, byen der det hele startet. Det sender signaler om at kineserne begynner å få kontroll over smittede i sitt eget land.

Men, sannsynligvis blir dette verre- før det blir bedre.

Mediene oppdaterer om situasjonen kontinuerlig. Om det bryter ut smitte i ditt nærområde, vil vi komme med relevant informasjon om hva du bør- og ikke bør gjøre.

Regjeringen har varslet at de allerede førstkommende fredag vil innføre målrettede tiltak for å begrense skadevirkningene av denne voksende krisen.

I mellomtiden er den beste anbefalingen å leve som normalt. Vær forsiktig. Ha god hygiene, og følg rådene som gis av helsevesenet:

Symptomene på sykdommen er som ved andre luftveisinfeksjoner, som hoste, feber, sår hals, brystsmerter og pustevansker.

Hvis du mistenker at du er syk, ringer du fastlegen din. Dersom legen ikke er tilgjengelig, ringer du legevakten på telefon 116117.