Gå til sidens hovedinnhold

Trekker seg fra evalueringsgruppa: – Frykter at deltakelse kan bidra til å legitimere fortsatt dårlig håndtering

Artikkelen er over 4 år gammel

Utdanningsforbundet trekker seg fra gruppen som skal trekke lærdom av Bruer-saken.

Det melder Utdanningsforbundet i en pressemelding onsdag.

Det er mange begrunnelser for at Utdanningsforbundet Finnmark ikke ønsker å sitte i denne arbeidsgruppen. Premissene og mandatet for gruppa er blitt til underveis, noe som tyder på en uryddig prosess, sier fylkesleder Kari Lium i pressemeldingen.

– Det er understreket ved flere anledninger at gruppen er satt sammen av representanter som ikke har hatt direkte befatning med saken, men nå viser det seg at leder av arbeidsgruppen ikke kan avkrefte at hun er underskriver av anmeldelser mot Bruer.

LES OGSÅ: Svært kritisk til rådmannens arbeidsgruppe: – Dette blir bukken og havresekken

– Bekrefter uryddigheter og manglende kontroll

iFinnmark kunne tirsdag melde at assisterende fylkesrådmann, Anne Catrine Larsen, som er leder av evalueringsgruppa, er usikker på om hun signerte en politianmeldelse mot Bruer.

I en av politianmeldelsene mot ham, står det at Larsen har signeringsfullmakt og de samme fullmaktene i saken mot Bruer i fylkesrådmannens fravær. Larsen står også som kopimottaker i politianmeldelsen, som gjelder korrupsjon/økonomisk utroskap.

– Dette bare bekrefter uryddigheter og manglende kontroll og oversikt. Noen må nå sette foten i bakken og fremskaffe en oversikt over tiltak iverksatt av fylkeskommunen – fra toppledelsesnivå til skolenivå, sier Lium.

LES OGSÅ: Assisterende fylkesrådmann skal lede evalueringsgruppa, men er usikker på om hun signerte politianmeldelse mot Bruer

Må gjenopprette tillit

Etter signaler som politiske og administrative ledere i fylkeskommunen har gitt gjennom media, frykter Utdanningsforbundet at deltakelse i arbeidsgruppen vil bidra til å legitimere en fortsatt dårlig håndtering av personalsaker, sier Lium.

– To rettsinstanser har sagt sitt om at Finnmark fylkeskommune har opptrådt så kritikkverdig i Bruer-saken at erstatning er idømt. Dette trenger ingen å granske. Det som trengs nå, er at fylkeskommunen som en av fylkets største arbeidsgivere, gjenoppretter tilliten til at de er seriøse arbeidsgivere som har sine arbeidstakeres ve og vel som fokus i all personalbehandling.

Videre peker Lium på at fylkeskommunen allerede har utvalg som formelt er opprettet og kan brukes i dette arbeidet.

LES OGSÅ: Krav om ny behandling i Bruer-saken: – Sjelden man ser sånn misbruk av regelverket

– Personlig belastning å melde avvik

– Administrasjonsutvalget og hovedarbeidsmiljøutvalget er utvalg som kunne gjort denne jobben. Arbeidsmiljøspørsmål og HMS er et område som har vært under press i Finnmark fylkeskommune. Vernetjenesten har vært nedprioritert over tid, og tillitsmannsapparatet melder om at det er forbundet med personlig belastning å melde avvik. Fylkeskommunens varslingssystem fungerer ikke etter hensikt i loven, sier fylkeslederen.

LES OGSÅ: Derfor nektet de å si unnskyld til Bruer: – Jeg har ikke gjort noe feil

Fylkesrådmannen beklager

I en pressemelding beklager fylkesrådmann Øystein Ruud at Utdanningsforbundet trekker seg fra arbeidsgruppen.

Utdanningsforbundet representerer en stor og viktig gruppe av våre ansatte og ville kunne ha kommet med nyttige innspill i forhold til dette, står det i pressemeldingen.

Ruud uttaler videre at dette er en god anledning for de tillitsvalgte til å komme med konstruktive innspill til utvikling av fylkeskommunens håndtering av vanskelige personalsaker.

– Skal dere finne nye tillitsvalgte?

– Vi inviterte tillitsvalgte til gruppa – det er frivillig om de vil være med. Hovedtillitsvalgte ville ha med to representanter og valgte selv Utdanningsforbundet og Parat. Det er opp til hovedtillitsvalgte om de nå vil erstatte Utdanningsforbundet, sier Ruud til iFinnmark.

Assisterende fylkesrådmann Anne Cathrine Larsen skriver i en SMS til iFinnmark at hun ikke har noen kommentarer utover pressemeldingen.

 

Kommentarer til denne saken