Brannmennene har fått treningsrom, auditorium og klatrevegg. Når skal barna få det samme?

STORSLÅTT: Den nye brannstasjonen i Alta vitner om alt annet enn dårlig kommuneøkonomi.

STORSLÅTT: Den nye brannstasjonen i Alta vitner om alt annet enn dårlig kommuneøkonomi.

Har kommunen skrevet ut en blankosjekk og latt brannfolkene selv velge alt de kunne ønske seg, spør ansvarlig redaktør i iFinnmark, Arne Reginiussen.

DEL

MeningerDen nye brannstasjonen i Alta er uten tvil flott, der den står der – rød, nymalt og glinsende. Et signalbygg, som det heter. Og at bygget er fint, kan vel ingen være uenige i.

Brannstasjonen har kostet 110 millioner og er på over 4.000 kvadratmeter. Det mot dagens stasjon på litt over 900 kvadratmeter.

Jeg tror ingen var uenig i at det måtte gjøres grep på fasilitetene til brannfolkene i Alta. Selvsagt skal også de ha gode arbeidsforhold og ordentlige lokaliteter. Brannstasjonen i dagens rådhus tilfredsstilte rett og slett ikke kravene til arbeidsmiljø, og sånn sett var den ikke god nok.

Likevel må spørsmålet kunne reises om man har latt noen få litt for frie tøyler i byggeprosessen. Representanter for brannvesenet i Alta reiste blant annet på studietur til Trondheim før planleggingen gikk i gang. Det er verdt å merke seg at det er en viss forskjell i størrelse på byene.

En ombygging av den gamle brannstasjonen var beregnet til 10-15 millioner. I stedet for ble det slengt på 100 millioner ekstra for å bygge ny. Da må man kunne stille noen spørsmål ved politikernes prioriteringer, når man vet de økonomiske utfordringene Alta kommune står i.

Det er flere som arbeider i kommunen som opplever både overtidsnekt og underbemanning. I en slik hverdag, blir den røde glinsende kolossen nærmest oppfattet som en ren provokasjon mot de som sliter med tøffe dager og arbeidspress, og kanskje opplever at de blir stående med for lav bemanning, ved for eksempel sykdom. Det er ikke penger til å ta inn vikar.

SFO-prisen har gått opp, mens åpningstiden har blitt innskrenket. Mange skolebygg og uteområder for barna trenger sårt en ansiktsløftning, og mange både oppvekst- og helseinstitusjoner sliter med å ha nok ledige hender for å ta seg av sine oppgaver. Da forstår man veldig godt at det reageres. Det handler til syvende og sist om prioriteringer uansett hvordan man vrir og vender på det. Det ene tiltaket må settes opp mot det andre.

La meg understreke at jeg unner brannfolkene i Alta gode fasiliteter. Likevel synes jeg politikerne burde stilt flere kontrollspørsmål. Var det nødvendig med så mange garasjer? Måtte det bygges så stort? Trenger man alle finesser man har tatt seg råd til? Det er vanskelig å forsvare pengebruken i en kommune som har en presset økonomi.

Når man i tillegg vet at det er bygget et helt spesielt (og sikkert svindyrt) tårn, egen klatrevegg for brannfolkene (som ikke andre skal få benytte), vaskehall, treningsrom og auditorium for kurs og foredrag, så begynner man å lure på hvem som har lagt disse planene. Det lukter stormannsgalskap med en slik dimensjonering i en by med 20.000 innbyggere.

Spørsmålet som politikerne burde ha stilt seg, er om kommunen har skrevet ut en blankosjekk og latt brannfolkene selv velge alt de kunne ønske seg? Jeg tror i så fall mange rektorer og barnehagestyrere i Alta gjerne kunne tenkt seg en lignende sjekk.

Rådmann Bjørn-Atle Hansen er vanligvis raskt ute med å slå alarm om økonomien i kommunen. Det gjør han ofte flere ganger i året. Hvor har han vært i denne saken?

Det er lett å være general når krigen er over, men ved å ta inn arealet betraktelig og kutte flotte og dyre løsninger, kunne det kanskje vært mer penger igjen til skolene og sykehjemmene. En ekstra pleier på jobb betyr mye. Kanskje barna kunne fått ekstra svømmetimer, mange får i dag bare noen uker opplæring i året. Når vi også vet at kommunen måtte benytte dobbeltrom for eldre, så smaker det vondt med egen klatrevegg for voksne brannmenn. Særlig når det ligger en klatrevegg hundre meter unna på aulaen.

Det er sikkert hyggelig med en ny og glinsende brannstasjon, men spørsmålet er om det burde ha stått øverst på kommunens prioriteringsliste. Det er ingenting ved det nye bygget som vitner om dårlig kommuneøkonomi.

Nå er i alle fall stasjonen bygget og står der. Det er sikkert hyggelig for brannmennene, men for mange andre kommuneansatte vil den i lang tid fremover være et monument over prioriteringer man ikke kan stå inne for. Det er lett å ha forståelse for det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags