Prishopp på boliger

Oppover, oppover: Boligprisene fortsetter til himmels.

Oppover, oppover: Boligprisene fortsetter til himmels. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Boligprisene steg med 1,5 prosent i april. I løpet av det siste året har prisene steget med hele 8,5 prosent.

DEL

Det viser fersk statistikk fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

– Den årlige veksttakten har hatt en fallende kurve siden i fjor høst. De sterke apriltallene viser imidlertid et brudd på denne trenden, sier nestleder i EFF Leif J. Laugen (bildet).

– Prisveksten på 8,5 prosent siden april i fjor, sett i sammenheng med en klar sesongjustert prisstigning, viser at boligmarkedet fortsatt preges av en sterk underliggende etterspørsel.

Etterspørselen kan ha blitt ytterligere styrket av den noe overraskende rentenedsettelsen fra Norges Bank i midten av mars.

– Normalt betyr et kvart prosentpoeng lite for boligprisutviklingen, men sentralbankens signaler om at det forventes ekstraordinær lav rente i lang tid fremover, kan ha bidratt til å skape en større optimisme blant boligkjøperne, sier Laugen.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for boliger er nå 29.900 kroner. Gjennomsnittsprisen hittil i 2012 er 5,7 prosent høyere enn snittprisen i 2011.

Med uendrede priser resten av året, blir veksten fra 2011 på 7,1 prosent.

– Tilbudet av bruktboliger er fremdeles på et lavt nivå mange steder i landet, noe som bidrar til å øke prispresset. I og med at de aller fleste boligkjøperne også skal selge, kan økt optimisme gjøre at aktørene i større grad avventer salg i påvente av at de finner et egnet kjøpsobjekt, sier Laugen.

Dermed flyttes balansen i markedet. Men EFF mener likevel at tilbudet av leiligheter til salg vil øke i mai og juni. Det vil i så fall dempe prispresset, slik vi har sett det i tidligere år.

Boligprisstatistikken for april viser prisoppgang for samtlige boligtyper, men eneboliger har sterkest prisvekst:

- Prisene på eneboliger steg med 2,1 prosent fra mars, og var 7,5 prosent høyere enn i april 2011.

- Prisene på delte boliger steg med 1,9 prosent fra mars, og var 8,7 prosent høyere enn i april 2011.

- Prisene på leiligheter steg med 1,2 prosent fra mars, og var 8,8 prosent høyere enn i april 2011. (ANB)

Artikkeltags