Naturlek ved boligen

Barn leker overalt, både på tilrettelagt lekeplasser og andre steder, men aller helst i naturen i nærheten av boligområdet.

Barn leker overalt, både på tilrettelagt lekeplasser og andre steder, men aller helst i naturen i nærheten av boligområdet. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Verdens beste lekeplass er en naturlig skråning i nærheten av boligen.

DEL

(Siste) Det mener i alle fall barna selv. Dersom de fikk velge, ville de aller helst lagt leken til naturområder i nærheten av der de bor, viser ny forskning på tiåringers lek.

– Barn kan leke overalt, både på tilrettelagt lekeplasser og andre steder. Men hvis de har tilgang til det, leker de aller helst i naturområder; som i skrenter, trær og skogholt. Der liker de seg, og der leker og boltrer de seg fritt, sier forsker og universitetslektor Merete Lund Fasting ved Universitetet i Agder.

Hun har fulgt ti tiåringer – fem gutter og fem jenter – ved en skole i Arendal i seks måneder, i utelek i skoletiden og på fritiden.

Hun har vært med barna når de har lekt og snakket, gått rundt og syklet, og hun har vært med dem på lekestedene deres.

Fastings forskning viser at kreativitet og bevegelse er sentrale elementer i barnas lek, og barna opplever at natursteder er fleksible og at de har uendelig mange muligheter til lek her.

Ett av funnene som overrasket henne, var at barnas utelek ofte skjedde uten for mye snakk og rop og skrik – oftere enn hun hadde trodd i utgangspunktet.

– Når barna for eksempel bygger hytter, opplevde jeg at de bruker få ord; de kommuniserte kroppslig. Hytta utviklet seg i mellomrommet mellom barna, stedet og materialet de bygger med, sier hun til Forskning.no..

En annen ting som overrasket henne var hvor uredde barn var for å ramle og slå seg.

– Barnas lek var ofte preget av at de beveget seg i utfordrende omgivelser. De klatret i fjellveggen og gikk armgang utover greina i treet, de eksperimenterte med stedets og kroppens muligheter, sier hun.

Fastings funn viser barns perspektiv i spørsmål om grønne lunger i byområder, og om hvor mye areal som bør legges til rette for barns utelek i utbyggingsområder i kommunene i Norge.

– Beslutninger rundt grønne lunger i nærheten av barns bosted kan nå fattes ut fra en mer kunnskapsbasert plattform og med et bedre helhetssyn nå enn før, sier hun til Forskning.no. (ANB)

Intensiteten i leken gjorde størst inntrykk på forskeren. Her kan du lese mer om det.

Artikkeltags