Nå skal stranda ryddes

Mange steder langs kysten er det virkelig behov for en skikkelig stranddugnad.

Mange steder langs kysten er det virkelig behov for en skikkelig stranddugnad. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Har du hus eller hytte ved sjøen, er det bare å gjøre seg klar for vårens store ryddesjau.

DEL

Neste helg skal tusener av frivillige fjerne skrot og avfall fra norske strender. Alt som samles inn blir nøye registrert.

Fredag 4. mai er det strandryddedag for skoler, bedrifter, offentlige virksomheter og samarbeidspartnere i næringslivet.

Lørdag 5. mai vil hundrevis av familier, vennegjenger, foreninger og idrettslag være i sving.

En egen, norsk strandryddedag ble arrangert for første gang i fjor. Da var 2.000 mennesker i sving for å plukke søppel. Hele 50.000 små og store gjenstander ble registrert.

– Registreringen av avfallet gir oss kunnskap om hva som skylles opp fra havet, slik at vi kan jobbe videre mot kildene og finne løsninger, sier prosjektleder Emily Robertson i Hold Norge Rent.

– Funnene viste at nordmenn slurver mye med avfallshåndteringen. Blant annet fant vi massevis av korker, sigarettfilter, vattpinner til å rense ørene med, pakkebånd og strips, lightere, fiskesnøre og lyspærer, sier Robertson.

Plast i alle former var dessuten en gjenganger.

– Selv om bare ti prosent av avfallet vårt er plast, utgjør det hoveddelen av alt søppel vi finner i havet og langs kysten. Drikkeflasker, innpakkingsplast og vaskemiddelemballasje er typiske eksempler. Det viser at avfallshåndteringen fortsatt kan bli bedre, sier Robertson.

I år har hun håp om at 4.000 deltakere melder seg til innsats. Forhåndsorganiseringen omfatter mer enn 60 lokale arrangementer kysten rundt.

Også virksomheter som selv jobber med avfallshåndtering, deltar i aksjonen.

– For oss var det naturlig å gå inn som regional samarbeidspartner. Vi har også lyktes med å trekke egne kunder inn i dugnaden, sier Cecilie Lind, direktør i miljø- og gjenvinningsbedriften Ragn-Sells til Newswire.*

– Marin forsøpling er et raskt økende problem som truer sjøfugl og pattedyr i havet. Samtidig er mikroplast, som betegner de ørsmå partiklene som blir igjen når plastavfall nedbrytes, en trussel mot hele næringskjeden. Plasten kan nemlig inneholde miljøgifter som tas opp og lagres i kroppen hos dyr og mennesker. Denne miljøutfordringen vil vi gjerne være med på å belyse, sier Cecilie Lind.

Strandryddedagen er en del av en internasjonal dugnad som har pågått i en årrekke, med utspring i den amerikanske organisasjonen The Ocean Conservancy.

Til nå har ni millioner mennesker i 152 land deltatt.

Avfallstypene det er samlet inn mest av er sigarettsneiper, lokk og bruskorker, drikkeflasker, plastposer og matemballasje. (ANB)

*Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Ragn-Sells er blant byråets kunder.

Artikkeltags