«Morderne» kommer

De plagsomme brunskogsnegl blir store i løpet av få uker, men det finnes hjelp for å bli kvitt dem.

De plagsomme brunskogsnegl blir store i løpet av få uker, men det finnes hjelp for å bli kvitt dem. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

I fjor høst la hver eneste en av dem inntil 400 egg. Nå kommer en ny generasjon for å ta over hagen din.

DEL

Snart kommer det til å myldre av små brunskogsnegl eller iberiaskogsnegl, som også går under det mer folkelige navnet «mordersnegler».

– Overlevelsen i vinter har vært bedre enn de to foregående vintrene. Det var lite kulde og noe snø. Det gjør at flere små snegler overlever, sier professor og snegleekspert Arild Andersen ved Bioforsk.

Voksne snegler legger egg i august og september, og det er avkommet, de små sneglene, som nå vil dukke opp i hagene.

– Snegler er tvekjønnet, det vil si at alle legger egg. Forskning viser at hver snegl legger inntil 400 egg, før de selv dør på høsten, sier Andersen.

I løpet av sommeren vokser de små sneglene seg store, parer seg og legger egg. I løpet av noen år kan derfor bestanden øke drastisk.

Derfor er det viktig å starte bekjempelse av brunskogsnegl så fort du ser dem.

Det finnes noen anbefalte plantevernmidler mot snegler til salgs her i landet. Fire av midlene er bare tillatt for yrkesdyrkere, seks kan brukes av alle, både hobbydyrkere og yrkesdyrkere.

De fleste kjemiske midlene mot snegler går ut på å tiltrekke snegler som så spiser midlet og blir forgiftet.

Noen av sneglemidlene som er tillatt i andre land, for eksempel Metaldehyd, er giftig for andre dyr og kan forgifte hunder. Derfor er det ikke tillat brukt her i landet

Sneglemidler

Alle som har problemer med snegler kan kjøpe og bruke disse sneglemidlene:

- CurEra Snegl

- Ferramol

- Killer Snegledreper'n

- SmartBayt

- Snegledreper

- Tanaco sneglegift

Alle disse midlene inneholder det aktive stoffet jernfosfat.

Dessuten inneholder det stoff som virker tiltrekkende på snegler.

Når sneglene spiser jernfosfat-preparatene hemmes videre næringsopptak, og sneglene gjemmer seg bort og dør.

Jernfosfat er skadelig også for andre sneglearter, men skal ikke være skadelig for andre dyr enn snegler ved riktig bruk.

Du bør likevel unngå å spre midlet slik at fugler forsyner seg av åten.

Start nå

– Vi mener det beste er å legge ut åte i hagen nå på forsommeren, sier salgssjef Peter Hjuler i Bayer Garden, som selger jernfosfat-middelet SmartBayt.

Åten er en skånsom måte å kvitte seg med sneglene på, men det er viktig å spre middelet fra forsommeren og framover de neste ukene dersom man ser brunskogsnegl.

– Noen tror middelet ikke virker fordi det stadig dukker opp nye snegler, men det skyldes at bestanden er stor, så dette er en tidkrevende bekjempelse som krever tålmodighet, sier Hjuler.

Sneglene trenger fuktighet for å overleve både sommer og vinter. Det betyr at de liker seg godt i komposthauger og i fuktige hager. De trives dårlig i lyse, åpne og luftige hager.

Snegler mister mye vann gjennom slimet og er derfor avhengige av jevn tilgang på fuktighet. Lange tørkeperioder kan ta knekken på en stor del av bestanden.

– Oppspiste blomster og slim i gresset kan ødelegge mye av gleden ved å være i hagen. Det er ikke mye hageglede ved å måtte plukke og avlive slimete snegler i ukesvis, mener Hjuler.

Ikke alle avlivningsmetodene er humane, og Bioforsk anbefaler for eksempel ikke å legge snegler i salmiakkvann eller saltlake.

– Å klippe opp, koke eller fryse ned sneglene, som er anbefalte avlivningsmetoder, er nok også noe de aller fleste helst vil slippe, sier Peter Hjuler i Bayer Garden.

Rundormer

I tillegg til jernfosfat-midlene er det lov å bruke det biologiske midlet Nemaslug her i landet.

Det inneholder levende nematoder av arten Phasmarhabditis hermaphrodita; en type rundorm som er parasitter i dyr.

Midlet løses opp i vann og vannes ut der det forekommer snegler.

Nematodene går inn i sneglene, og sammen med en medbrakt bakterie, dreper de sneglene.

Det er effektivt mot nettkjølsnegl og små brunskogsnegl, men det forutsetter at nematodene treffer sneglene og at det ikke er for tørt eller kaldt. (ANB)

Vil du vite mer? Sjekk www.snegl.info

Artikkeltags