Isoler deg nå

Børre Storebakken er glad han etterisolerte loftet.  Vi merket forskjell i bokomforten over natten, huset ble mye varmere, sier han.

Børre Storebakken er glad han etterisolerte loftet. Vi merket forskjell i bokomforten over natten, huset ble mye varmere, sier han. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Børre Storebakken brukte 5.000 kroner på å etterisolere loftet og merket umiddelbart forandring.

DEL

– Det er som natt og dag. Huset er mye varmere, og i vinter trengte han ikke lenger å fyre hardt på de kaldeste dagene, sier han.

Tenk vinter i sommer

Det er sommer og sol, og vinteren er for lengst glemt av de fleste. Men vær sikker på at vinteren kommer tilbake.

– Det er kanskje rart å tenke på vinteren nå midt på sommeren. Men det er nå du må forberede energisparende tiltak om du skal redusere strømregningen kommende vinter, sier seniorrådgiver Roar Hugnes i Enova.

Stor forskjell

Selv mindre sparetiltak kan gi stor gevinst. Familien Storebakken i Asker gruer seg ikke lenger til kalde vinterdager.

– Vi etterisolerte loftet for noen år tilbake. Hadde jeg visst at forskjellen mellom dårlig isolert og god isolert loft var så stor, hadde jeg gjort dette for mange år siden, sier Børre Storebakken.

Familien bor i en klassisk enebolig bygget rundt 1970. Hit flyttet de for mer enn ti år siden, men har pusset opp litt etter litt.

Bruk god tid

– Jeg anbefaler gjerne andre huseiere å etterisolere, men samtidig vil jeg råde dem til å bruke god tid før de går i gang med selve jobben, sier Børre Storebakken.

– Du må sette deg inn i forskrifter, hva du bør og må gjøre, og hva du ikke må gjøre. Det er ikke bare å kjøpe isolasjon og legge den på loftet. Om du gjør jobben skikkelig, kan jeg nesten garantere at du vil bli fornøyd etterpå.

Kontakt håndverker

– Etterisolering av bolig bør generelt utføres av en håndverker. Men enkle og oversiktlige arbeider kan huseieren gjøre selv, sier sivilingeniør Trond Bøhlerengen ved Sintef Byggforsk.

– Hvor isoleringsgevinsten er størst, avhenger av boligtypen. Men generelt er etterisolering av tak, yttervegger, vinduer, kjellervegger og gulv aktuelle etterisoleringsobjekter. I tillegg er tiltak som sikrer god tetthet mot uønskede luftlekkasjer utenfra av store betydning, særlig i de deler av landet hvor det er mye vind.

Bedre bokomfort

– Å etterisolere både vegger og loft, med god vindtetting, gjør at boligen holder på varmen, sier seniorrådgiver Roar Hugnes i Enova.

– Slik øker du bokomforten, reduserer strømregningen og sparer miljøet. En godt isolert bolig øker samtidig verdien på boligen.

– Hvor mye er det mulig å spare på etterisolering?

– For en typisk enebolig med strømforbruk på 25.000-30.000 kWh i året, kan forbruket reduseres med 5.000-10.000 kWh, avhengig av hvor mange og hvilke tiltak som gjennomføres. Husk at varmebehovet i boligen reduseres hvert eneste år framover. Det betyr at du vil tjene penger på investeringen straks den er spart inn. Men den største gevinsten ligger nok likevel i økt bokomfort. (ANB)

Artikkeltags