Hus med kontraster

Ferdig renovert og innredet TV-stue med innebygde høyttalere, prosjektor og filmduk. Salongbordet som ble kjøpt på loppis for 250 kroner står i kontrast til den moderne sofaen.

Ferdig renovert og innredet TV-stue med innebygde høyttalere, prosjektor og filmduk. Salongbordet som ble kjøpt på loppis for 250 kroner står i kontrast til den moderne sofaen. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det kan være et risikoprosjekt å kjøpe gamle hus, men se så fint det kan bli ...

DEL

[Romerikes Blad] For seks år siden flyttet Annika Garhamn og samboeren inn i sitt nyinnkjøpte hus.

Paret kommer opprinnelig fra Sverige og jobbet begge på Gardermoen.

Nannestad kommune i Akershus var derfor perfekt med tanke på avstand til og fra jobb.

Deres nye hjem, en enebolig bygget i 1946, hadde omfattende behov for oppussing.

– Å sette i gang med oppussing av dette huset var vel kanskje noe dumdristig, men vi ville gjort det igjen, bare i en annen rekkefølge, sier Annika.

Da paret flyttet inn i august 2006, hadde de en mistanke om at huset var i kaldeste laget. Mistanken ble bekreftet etter få måneder.

– Den første vinteren i huset erfarte vi hvor dårlig isolert det virkelig var. Med bare en parafinovn og en vedovn i første etasje, og en vedovn i etasjen over sank temperaturen til to grader når vi ikke var hjemme, sier Annika.

De valgte etter hvert å konsentrere seg om å holde temperaturen levelig i den ene stua og bodde der mens de ventet på våren.

Nå er nærmest alle rom etterisolert fra innsiden, utenom hallen og kjøkkenet. Hallen av praktiske årsaker, kjøkkenet av uvitenhet.

– Kjøkken var et av de første rommene vi tok, og da vi planla dette rommet, visste vi ikke at vi sto foran et så omfattende prosjekt som det vi gjorde, sier hun.

I hallen står trappa i veien. En eventuell etterisolering kan gjøres når panelet utvendig står for tur.

Noen av de andre uforutsette utfordringer som har oppstått underveis, er blant annet gjentatte tette avløpsrør, brann i sikringsskapet, lekkasje fra badet og pipebrann. (ANB)

Artikkeltags