Boligberget vokser

Over 350 boliger ligger nå til salgs i Finnmark.

Over 350 boliger ligger nå til salgs i Finnmark.

Artikkelen er over 9 år gammel

Les sak som var på trykk i FDs boligavis tirsdag 2. september.

DEL

Boliger for nesten 650 millioner kroner er til salgs i Finnmark i dag. Antallet usolgte boliger har vokst i sommer.

Som tidligere står Alta og Hammerfest for brorparten av boligene (se tabell) med 284 enheter verdt til sammen 536 millioner kroner.

– Det er alt for mange. Det burde vært bare halvparten, sier daglig leder Willy Hågensen i Re/Max Nova Eiendomsmegling.

Merkbart

Det var i går lagt ut 361 boliger for salg i Finnmark på nettstedet finn.no. Den samlede verdien ut fra prisantydningen er på 644,2 millioner. Dermed har både antall og verdi økt merkbart siden juni, viser en opptelling Finnmark Dagblad har foretatt.

I juni var den samlede verdien på minst 612,3 millioner. Aldri før hadde det vært så mange boliger for salg i Hammerfest, som fikk oppgangen i boligmarkedet i kjølvannet av Snøhvit.

– Det er mer boliger på markedet enn ventet, og boligene ligger mye lenger. Det som før tok en måned, tar nå i hvert fall to og kanskje tre måneder, sier megleren.

Også i omsetningen er det en nedgang, men den er ifølge meglerne ikke så stor som man skulle tro ut fra boligprospektene.

I likhet med andre meglere forklarer Hågensen opphopingen av brukte boliger med renteøkningene.

Tviler

– Det er klart at folk blir litt skremt når rentekostnadene dobles. Folk er avventende, men det er mange som skal ha bolig, sier Hågensen som også tror den psykologiske effekten av medieopplagene om at boligprisene skal enda lenger ned, påvirker salget.

– Hva tror du, da?

– Prisene har gått ned. Det har hatt sin effekt, men at prisene skal mye lenger ned, tviler jeg på. For det koster å bygge bolig.

Leier ut

Samtidig merker meglerne at leiemarkedet har fått en sterk opptur i Alta. Leieprisene har økt og det er mange selgere som nå vurderer å leie ut boligen fordi de ser at de får mye penger igjen.

På sikt vil det bety et mindre marked for brukte boliger, og meglerne tror leieprisene fører til at det bare er et tidsspørsmål før folk igjen begynner å vurdere å kjøpe.

Mettet

I forrige uke ble det kjent at Re/Max Nova har bestemt seg for å legge ned avdelingen i Hammerfest.

Siden 2003 har byggaktiviteten i Hammerfest ligget rundt nye 80 boliger i året, med et kraftig hopp i 2005, da det ble bygget 230 boliger, viser tall fra forskningsinstitusjonen Norut NIBR, som har drevet såkalt følgeforskning i kjølvannet av Snøhvit.

Meglerbransjen har hatt rene festen i gassbyen de siste årene, men samtidig har markedet blitt mettet. I går sto 122 boliger og ventet på nye eiere, men ifølge selskapet er ikke den trege omsetningen hovedårsaken, og Hågensen sier meglerselskapet på sikt vil tilbake.

En årsak er at folketallet er på vei opp og at Re/Max Nova tror behovet for flere boliger vil bli større med oppgangen.

Artikkeltags