Gå til sidens hovedinnhold

Bokbussen skal rulle videre

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Et rikt og mangfoldig kulturliv er en viktig forutsetning for å trives og ha det bra, i bygd og i by. Bokbussen i Tana og Nesseby er et eksempel på akkurat dette. Bokbussen stopper utenfor skolene slik at barna kan komme inn og låne bøker, få lesetips og kanskje møte en forfatter. Arbeiderpartiet ønsker derfor at fylkestinget i Troms og Finnmark fortsatt skal være med på spleiselaget for Bokbussen.

Et rullende kulturtilbud som Bokbussen er viktig for kommuner i vårt store fylke. I stedet for å måtte kjøre mange mil hjemmefra for å oppleve kultur, kommer Bokbussen rundt til der folk er. Derfor vil vi bevare Bokbussen for Tana og Nesseby. Vi håper også at Bokbussen finner mulighet for å videreutvikle tilbudet og gjør seg til en enda viktigere kulturbærer der folk bor.

For skolene og barnehagene i våre små kommuner er Bokbussen veldig viktig. Den har utdannede bibliotekarer med kompetanse som skoler og barnehager drar god nytte av. Den kanskje aller viktigste rollen til Bokbussen er å være samisk kulturbærer i områder der det ikke er mange andre samiske kulturinstitusjoner.

Tilgang på samisk litteratur er viktig for bygdene der mange har samisk som morsmål. Bokbussen er en samisk kulturspreder gjennom både samiske bøker, og gjennom teater, eventyrstunder og forfatterbesøk. Samiske kunstnere har også vært med bussen og Bokbussen har gitt dem en rullende scene. Dette stimulerer også til nyskapning av samisk kunst og litteratur.

I tillegg til å være et kulturtilbud, er også bussen en møteplass der mange kommer innom for en prat, og går derfra med en bok under armen. På den måten bidrar Bokbussen til å motvirke ensomhet og skaper en møteplass for store deler av befolkningen. Det gjør Bokbussen til distriktspolitikk av beste sort, og Arbeiderpartiet kommer til fortsatt å støtte opp om tilbudet.

Selv om Troms og Finnmark fylkeskommune er i en krevende situasjon, må vi likevel sørge for å bevare viktige bidrag til kulturlivet i vårt store fylke. Derfor vil Arbeiderpartiet at Bokbussen ruller videre.

Kommentarer til denne saken