Gå til sidens hovedinnhold

Fri oss fra elendigheten i Bodø

Artikkelen er over 3 år gammel

Finnmark og Troms må få et eget helseforetak uten skandalene og maktarrogansen som har gjennomsyret organisasjonen i Bodø, skriver ansvarlig redaktør Arne Reginiussen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Denne uka har vært preget av nytt bråk i Helse Nord. Denne gang er det styrelereden, nestlederen og direktøren på UNN som har måttet gå, på grunn av angivelige trusler mot styreleder Marianne Telle fra direktøren i UNN.

Ingebrigtsen benekter truslene.

Det spesielle var at nyheten om dette kom etter at UNN-direktøren allerede hadde varslet sin avgang.

Det var kanskje ikke nok for Helse Nord-ledelsen i Bodø at Ingebrigtsen hadde varslet sin avgang - han skulle også ydmykes og avkles. Flere skulle gjerne gå med i dragsuget. Og så kom lekkasjen i Avisa Nordland.

I Finnmark har vi lenge hatt sterk mistro til Helse Nord. Både på grunn av ambulansflysaken, men også advarselen mot å ramme det som er vårt PCI-tilbud i Tromsø. Vi har lenge hatt følelsen at vi er mindre viktig for Helse Nord-styret enn deres "egne" i Bodø.

Sirkuset rundt de påståtte truslene fra UNN-direktøren virker ut i fra mediedekningen å være håndtert i et samrøre mellom styreleder og direktør Lars Vorland. Dette ble et nyttig våpen i håndteringen av en brysom kritiker på UNN. Det har nok irritert ledelsen i Bodø at sykehuset har stått opp for sine pasienter.

En overenskomst om å legge bak seg saken viste seg å ikke være mye verdt. Offentliggjøringen kan man bare spekulere i hvem som står bak. Det som er sikkert er at det har vært et begrenset antall personer i Helse Nord-ledelsen i Bodø som har kjent til dette, og det ble presentert i Bodø-avisa Avisa Nordland. Det bør snevre ytterligere inn.

Så er det selvfølgelig slik at Telle kan ha opplevd utsagn fra Ingebrigtsen som truende. Men det er ikke snakk om en kriminell MC-bandeleder hun har hatt på tråden, men direktøren på UNN. Hva trodde hun skulle skje?

Forfatter Elin Ørjasæter har kommentert saken. - Trodde Marianne Telle at direktør Tor Ingebrigtsen hadde tenkt seg ut med et balltre i mørket spør hun.

Var situasjonen så truende at det berettiget en så voldsom reaksjon fra en styreleder, attpå til den øverste i hele organisasjonen? Eller handler dette om mer og mer lettkrenkete aktører, som tolker enhver opphisset tale som et overgrep mot dem personlig, skriver hun videre.

LES OGSÅ: Marianne Telle trakk offerkortet

Fasiten på det får vi nok aldri.

Men vi kan konkludere med at sirkuset i Helse Nord tar ikke slutt.

Nå er Troms og Finnmark vedtatt sammenslått, og det virker tydelig at dersom vi i Finnmark skal komme på helse-agendaen igjen så må vi fri oss fra Helse Nord. Vi må få en ledelse som er mer opptatt av helsetilbudet til folk enn av by- og maktkamp.

I en meningsmåling gjort av Nordlys og iFinnmark kommer det frem at 54 prosent enten ønsker en delt løsning mellom Bodø og en annen by, eller at administrasjonen for Helse Nord må flyttes. 30 prosent mener Bodø fortsatt bør få ha administrasjonen. 16 prosent er ikke sikkert.

Meningsmålingen er tatt opp før den siste skandalen.

Utenfra er inntrykket at det er Bodø som har hånda på rattet og har benyttet dette i sin kamp mot Tromsø. Nå er UNN betraktelig svekket. Det er ikke utenkelig at Helse Nord ønsker å plassere inn mer lojale og mindre brysomme folk i de ledige posisjonene.

Maktarrogansen har vi fått nok av. Når Lars Vorland ikke har fått det som han vil, så har han kjørt på på nytt - helt til hans synspunkter er presset igjennom. Når man har sittet så lenge, så har man blitt for husvarm og da bør andre slippe til.

At ikke helseministeren ser hvor tynnslitt tilliten til Helse Nord er nå, er overraskende. Nå bør politikere og beslutningstakere i vår region finne sammen og gjøre felles sak av å få et eget helseforetak, både for å ivareta Troms og Finnmark sine interesser og for å ta vare på UNN som en høyspesialisert klinikk for hele landsdelen. Med den siste tids hendelser, er det i ferd med å bli alvorlig svekket.

Det som er helt sikkert er at det nå er på tide å fri seg fra elendigheten og starte på nytt i vår egen region. Uten Lars Vorland og hans åtte direktører i Bodø og styreleder Marianne Telle.

 

Kommentarer til denne saken