– Det hele med begynner med en avslutningsmiddag for dagens fylkesting. Der blir det kulturinnslag, noen foredrag og taler. Vi har invitert tidligere fylkesordførere og ordførere fra alle kommunene, blant annet. Når det hele er over, går vi over til Vadsø kultursal der ISÁK spiller avslutningskonsert, forteller Trond Magne Henriksen, kommunikasjonssjef for Finnmark fylkeskommune.

Onsdag 11. desember avholdes det siste fylkestinget i Finnmark. Men allerede dagen før blir det en storstilt markering av at en over 100 år lang historie med et regionalt styre i Finnmark nå er slutt.

Lager mer plass

Gratiskonserten, som bandet ISÁK, med Stjernekamp-vinner Ella Marie Hætta Isaksen i spissen, skal stå for, holdes mot slutten av kvelden tirsdag, og billettene til denne ble revet bort på kort tid. Nå gjør de derfor plass til enda mer publikum, forteller Henriksen.

– Det har vært stort påtrykk for billettene, og arrangøren Scene Finnmark har ønsket å gi mer plass til folk. Derfor tar vi bort noen av stolene, slik at det blir flere ståplasser. Ved å gjøre det, har vi nå fått muligheten til å gi bort 100 nye billetter, sier Henriksen, som understreker at de som har behov, og har lyst til å sitte på stol, fremdeles skal få lov til det.

iFinnmark skal sende direkte fra begivenhetene under avslutningsmiddagen og konserten. Sendingen begynner allerede klokken seks, mens festmiddagen etter planen skal starte en halvtime seinere. Det blir mye spennende å følge med på, kan redaktør Stian Eliassen fortelle.

– Vi gleder oss veldig til å sende direkte fra ISAK, sier Eliassen.

Sender direkte

Han forteller at det blir en flerkameraproduksjon, som kun kan sees direkte, eller i opptak de første tre dagene. Dette på grunn av rettigheter til musikken.

– Fra klokka seks skal vi også snakke med ferske og litt mindre ferske politikere. Og vi er spente på hva programleder Anniken Renslo Sandvik kommer til å levere, sier Eliassen.

Kommunikasjonssjef Henriksen er godt fornøyd med at det har vært så stor interesse rundt konserten, som markerer en så historisk begivenhet.

– Vi er veldig fornøyd med responsen og veldig glade for at vi har klart å frigjøre et ekstra antall billetter etter at de første ble revet bort. Vi håper så mange som mulig kommer i kultursalen i Vadsø i morgen kveld. Dette er FFK sin gave til Finnmarkningene. Vi gleder oss voldsomt til dette og er glade for denne muligheten, sier han til iFinnmark.

Holder taler i lunsjen

Dagen etter konserten blir altså det siste fylkestinget holdt. Her skal en rekke ting opp til politisk behandling. Blant annet skal politikerne diskutere klima og miljøsituasjonen i Finnmark, FeFos eierskap i Finnmark kraft og gjennomføre valg av medlem til FeFos kontrollkomité.

I tillegg blir det også her en noe spesiell markering under lunsjpausen på møtet. Da skal både fylkesrådmann og fylkesordfører nemlig holde taler for å markere avslutningen på en over 100 år lang historie.

– Dette blir nok veldig vemodig både for meg og for mange andre i fylkeskommunen. Alle kjenner nok på at dette er litt rart. Derfor skal det være litt høytidelig. Vi synes at det er verdt å markere at det nå er slutt på et over 100 år langt styre av Finnmark som eget fylke. Spesielt siden det har vært så stor strid rundt saken, er det viktig å markere denne hendelsen, sier fylkesordfører Ragnhild Vassvik til iFinnmark.

Selv om det har vært gjort mange forsøk for å forhindre at Finnmark og Troms ble slått sammen, har nå de aller fleste innsett at det siste møtet på onsdag nå er uunngåelig, og at sammenslåingen nå er et faktum. Fylkesordføreren ser likevel ikke på det hele som et personlig nederlag.

– Det føles ikke som et personlig nederlag, men jeg mener at dette er et nederlag for Norge på bakgrunnen av hvordan det hele har blitt gjennomført. Jeg mener at det burde ha blitt brukt mer tid på dette, og man kunne ha sett på andre løsninger, men vi har ikke blitt hørt på dette. Jeg føler at jeg har gjort det jeg har kunnet gjøre i denne saken, sier Vassvik.

Høytidelig markering

Hun vedgår at det blir trist å holde det siste møtet for Finnmark fylkesting. Samtidig understreker hun at det er viktig at man fremdeles jobber for å opprettholde et godt regionalt organ også i framtiden.

– I talen jeg skal holde kommer jeg til å takke alle de ansatte som har stått på for fylkeskommunen over lang tid. Selv om det ikke endte slik vi håpet, er det likevel viktig at vi fortsetter å stå på og jobbe for Finnmarks beste selv om det nå blir i en annen organisasjon. Jeg både tror og håper at folk vil yte sitt beste også i framtiden, sier Vassvik.

Hun gleder seg også stort til konserten som går av stabelen dagen før det siste møtet.

– Det blir høytidelig med både taler og underholdning og mange gjester. Det blir også en viktig markering i et historisk perspektiv, der vi bruker noen av innslagene til å fortelle om fylkets historie og viser fram vår identitet. Det blir fint å feire det ordentlig, sier Vassvik.

I løpet av denne uka skal også Troms ha sitt siste fylkestingsmøte, og allerede fredag 13. desember holdes det første møtet med Troms og Finnmark fylkesting etter konstitueringsmøtet i oktober. Det første møtet for det nye fylkestinget i 2020 har blitt satt opp i mars.