«Bevar tårnet på 212 – et minnesmerke over etterretningsarbeid»

Av
DEL

MeningerSør-Varanger har flere landemerker som kan ses over store deler av kommunen. I Pasvik er Galgoaive et kjært syn som kan ses fra flere kanter i mange deler av dalen. I et landskap som er lett å gå seg vill i er dette et punkt som er lett gjenkjennelig og gir deg en referanse om hvor du er i grensedalen. Øretoppen kan også ses og gjenkjennes over store deler av kommunen. For mange er dette kjente og kjære referansepunkter. Likevel er det ikke alle som kjenner disse geografiske landemerkene. Men et annet landemerke, som også er en god referanse for de som ferdes ute i terrenget, har «alle» sett. Tårnet på høyde 212 (totolv) – Nabben, på Nosfjellet like vest for flyplassen, er et klenodium, et historisk minnesmerke over en svunnen tidsom kan vise vei både bokstavelig og historisk.

Nabben ble reist under den kalde krigen. I Sør-Varanger grenset NATO til Warszawapakten, og kommunen hadde grense mot Sovjetunionen. Tårnet på 212 ble reist av Luftforsvaret som et fremskutt innsamlingspunkt for elektronisk etterretning. Dette var før satellittenes tidsalder, og for å få kunnskap om hva som skjedde i våre nærområder var det da nødvendig å være nært for å kunne «kikke over grensen» og på den måten skaffe kunnskap om den styrkeoppbygging som man visste fant sted i nabolandet.

Luftforsvaret var Norges pioner på elektronisk etterretning (Elint), og Nabben var, sammen med et likedan tårn i Vardø, Norges første faste satsing på oppgaven. Etterretningsstaben overtok virksomheten i 1967. Oppgaven var innsamling av tekniske signaler fra Warszawa-paktens militære styrker i Nordområdet, som skulle gi kunnskap om aktivitet, styrkeoppbygging, våpen og våpenbærere. Kunnskap motvirker usikkerhet, og på det grunnlag kan vi si at Etterretningstjenesten var med på å bygge opp om vår nasjonale sikkerhet. Historikere har konkludert med at virksomheten totalt sett var ”Norges kanskje viktigste bidrag til den vestlege alliansens tryggleik og styrke.”

Tidene forandrer seg, og de nasjonale sikkerhetsbehov løses i dag på mange andre måter enn de man hadde tilgjengelig på 50-tallet. Luftforsvaret flyttet ut på 60-tallet, men 212 har stått der i over 60 år og tjent Forsvaret i andre viktige oppgaver. Nå skal tårnet avhendes – og skal være lagt ut for salg.

Verden endrer seg men det er viktig å huske historien og lære av den. Tårnet på 212 bør stå som et stolt minnesmerke over Luftforsvarets innsats i elektronisk etterretning, som et minne om den kalde krigen, og som et landemerke. Kjøperen må forpliktes til å bevare byggets integritet – Skifte Eiendom har et viktig ansvar her, og det har vel også fylket og Riksantikvaren.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags