Stiller ut lyder fra naturen

LEVDE SEG INN: Festivalkunstner Tine Surel Lange flankert av Sissel Håvland (t.v.)  og May Lindis Onarheim. Begge to levde seg uten problemer inn i lydverden Lange presenterte.

LEVDE SEG INN: Festivalkunstner Tine Surel Lange flankert av Sissel Håvland (t.v.) og May Lindis Onarheim. Begge to levde seg uten problemer inn i lydverden Lange presenterte. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det ble en opplevelse totalt utenom det vanlige da festivalkunstner Tine Surel Lange presenterte lydene hun har tatt opp i Berlevåg de siste par ukene.

DEL

– Jeg lukket øynene, stengte omgivelsene ute og lyttet. Det ble en god opplevelse. Jeg mediterer mye, en evne som kom godt, sier May Lindis Onarheim fra Bergen.

Hun ferierer under Sommer i Berlevåg (SiB) mens ektemannen Oddbjørn Krogh, opprinnelig fra Kongsfjord, jobber som takstmann. Onarheim var veldig overrasket over at det var en lydutstilling. Og den kan folk få med seg hele uka.

Modig gjort

– Det er modig gjort av Lange å satse på lyder fra naturen. Og hun evner å gjøre det spennende. Men jeg kan forstå at et par stykker fant det for sært og gikk. Hvis man ikke klarer å leve seg inn i lydframføringen, blir det vanskelig, sier Onarheim. Hun er selv kunstner og har tidligere stilt ut malerier under SiB.

En annen av de 35-40 tilhørerne som uten problem levde seg inn i kunstnerens lydverden, var Sissel Håvland, fysioterapeut og fylkespolitiker fra Geilo. Hun er venninne av Liz Rekve som jobbet noen år med næringsutvikling i Berlevåg. Håvland har flere ganger jobbet dugnad under VAKE.

Spennende program

– Nå er jeg for første gang i Berlevåg sommerstid, og det blir garantert ikke den siste. Kulturlivet er imponerende, og SiB har et veldig spennende og variert program, sier Håvland.

Lydutstillingen til Tine Surel Lange kaller hun en lydfin opplevelse. Og for henne ble det både inspirerende og spennende.

– I det daglige ser og stirrer vi på TV, mobilen og mye annet. Lange forsøker å få folk til å lytte. Bruke ørene på lyder fra naturen. Inspirere til selv å dra ut i naturen. Jeg tror det er mye bedre medisin enn kurs i selvmestring og lignende, sier Håvland. Hun legger til at hun kjente igjen de fleste lydene.

Festivalkunstner

For første gang har SiB festivalkunstner. Tine Syrel Lange (28) fra Vesterålen ble valgt av juryen blant de nærmere 20 som meldte seg. Siden 1. juli har hun vært i Berlevåg og tatt opp lyder og snakket med folk. Lydutstillingen som ble presentert i Galleri Villa Borealis mandag kveld, er et midlertidig resultat av arbeidet. Enn så lenge har hun ikke rukket å legge inn bilder og videoer hun har tatt samtidig med lydene.

FULLT: Det var fullt i Galleri Villa Borealis da festivalkunstner Tine Syrel Lange presenterte sine lyder i kombinasjon med en spesiell video.

FULLT: Det var fullt i Galleri Villa Borealis da festivalkunstner Tine Syrel Lange presenterte sine lyder i kombinasjon med en spesiell video. Foto:

Det hele kommer imidlertid på internett etter hvert. Lydene fra Berlevåg blir del av et stort prosjekt Lange jobber med; SoundDestination. Berlevåg er første stopp på ferden, det neste blir Sør-Korea i forbindelse med vinterens OL. Der skal Lange jobbe i 40 dager. Berlevåg kommer altså i godt selskap.

Lange var overrasket over at så mange kom på utstillingsåpningen mandag kveld. Før det hele startet, fortalte hun hvordan hun jobber. Lydene ble presentert sammen med en spesiell video. Den skal altså erstattes av bilder og videoer fra Berlevåg med folk og natur.

Dette skjer onsdag

Hvem får kulturprisen for 2017 i Berlevåg. Det svaret får vi når Sommer i Berlevåg (SiB)åpnes offisielt.

Det er varaordfører og fungerende ordfører Janne Andreassen som får æren av både å åpne SiB-2017 og dele ut kulturprisen. Hvem som får den, er en godt bevart hemmelighet.

Berlevåg kommune deler hvert år ut kulturprisen. De fleste årene også Ungdommens kulturpris, men ikke i år.

– Det er ikke meldt inn noen kandidater til Ungdommens kulturpris. Det er både litt trist og overraskende. Vi har mange flinke ungdommer som står på i vårt rike kulturliv, sier Andreassen.

Årets SiB tjuvstartet allerede mandag i likhet med i fjor. Programmet er så stort at de vanlige fem dagene ikke strekker til. Derfor utvidet man til sju, men den offisielle åpning er beholdt på onsdagen i SiB-uka.

Onsdagens program inneholder som vanlig sommerkafé på samfunnshuset. Det er der åpningen skjer. I tillegg til åpning og kulturpris skal Ivar Brigt Myhre fortelle forhistorien til oppstarten av SiB i 1992. Det er altså 25-årsjubileum, men SiB arrangeres for 26. gang.

Videre blir det danseshow og bildespillet «Tre aspekter ved Berlevåg» laget av det svenske kunstnerparet Arne og Sara Østlund.

I Ungdomsklubbens lokaler i samfunnshuset har Norsk Folkehjelp og Hørselshemmedes Landsforbund stand med gratis hørselstest

De som ikke fikk med seg åpningen av lydutstillingen til festivalkunstner Tine Syrel Lange, får en ny mulighet i Galleri Villa Borealis.

I Sangerhuset er det flere arrangement. Først har mannskoret kafé med blant annet måseegg på menyen. Om de virker, vites ikke.

Og om kvelden inviterer blandakoret til tradisjonelle Jamsession.

Kafé er det også i Kvitbrakka med bruktbutikk og utstilling av tekstilkunst.

«Berlevåg havn i gammel tid» er tittelen på en historisk vandring som historielaget står bak. Berlevåg har en sjelden spennende havnehistorie.

Artikkeltags