Kunstner takker Berlevåg

HAR STORTRIVDES: Lydkunstner Tine Surel Lange (t.h.) har stortrivdes i Berlevåg. Skrikene fra måsene i bakgrunnen er blant lydene hun har tatt opp. Emma Gunnarsson i SiB-komiteen har vært en viktig støttespiller.

HAR STORTRIVDES: Lydkunstner Tine Surel Lange (t.h.) har stortrivdes i Berlevåg. Skrikene fra måsene i bakgrunnen er blant lydene hun har tatt opp. Emma Gunnarsson i SiB-komiteen har vært en viktig støttespiller.

Artikkelen er over 1 år gammel

Sommer i Berlevåg har for første gang hatt festivalkunstner. Lydkunstner Tine Surel Lange (28) er strålende fornøyd med oppholdet.

DEL

– Jeg vil gjerne takke alle for den fantastiske mottakelsen jeg har fått. Jeg håper at jeg har klart å gi noe tilbake. Målet med min kunstform er å få folk til å lytte, bli mer bevisst på opplevelsene lydene gir, sier Lange.

Hennes store kunstprosjekt heter SoundDestination. Så langt har hun samlet naturlyder fra 23 steder, 13 av dem i Berlevåg kommune, de andre fra Sørøst-Asia. Alle lydopptakene er å finne på internett sammen med en tekst om det enkelte sted.

Finnmarken har tidligere skrevet at det også skal legges ut bilder og videoer fra de forskjellige stedene, men Lange opplyser at dette er en misforståelse.

Hun har vært i Berlevåg siden 1. juli. Det viktigste i starten var å bli kjent med stedet og folk. De fleste av lydopptakene er gjort etter tips. Blant annet har hun gjort opptak under vann ved Nålnes. Der ble partisaner satt i land fra U-båt.

Gjennom hele SiB-uka har folk kunnet høre opptakene i Galleri Villa Borealis. Der har opptakene rullet og gått. Dessuten har Lange hatt to spesielle framvisninger.

På spørsmål om hvordan trauste berlevåginger har mottatt hennes lydkunst, svarer Lange at hun er møtt med respekt, og at respekten er gjensidig.

– Folk skjønte at jeg var oppriktig interessert i å bli kjent med Berlevåg. Selvsagt var de nysgjerrige på hva dette var, men ingen har sagt at dette er for sært. Tilbakemeldingene har vært positive. Ikke minst fikk jeg mange tips. Folk tok meg med til steder de trodde kunne være av interesse, og de sto andektig og lyttet sammen med meg, sier Lange.

Som ekstra takk for innsatsen fikk hun gavekort fra kommunen og SiB på 1000 kroner til handel hos glasskunstner Daniela Salathe. Det satte Lange stor pris på.

Artikkeltags