Dette skjer i Øst-Finnmark 17. mai

17. MAI 2016 I KJØLLEFJORD: Elevene i 1. klasse holdt ut hele den lange togruta i Kjøllefjord. Været var bra, og det meste av snøen borte.Foto: Alf Helge Jensen

17. MAI 2016 I KJØLLEFJORD: Elevene i 1. klasse holdt ut hele den lange togruta i Kjøllefjord. Været var bra, og det meste av snøen borte.Foto: Alf Helge Jensen Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Fra hele østfylket meldes det om tradisjonelle arrangement på 17. mai. Her er en oversikt over noe av det som skjer:

DEL

Berlevåg

I Berlevåg har man som vanlig todelt 17. mai-feiring. Arrangør er Berlevåg Hornmusikk. Tidlig om morgenen tar de en oppvarming med marsjering og spilling i gatene. Toget går den vante ruta og stopper både ved minnebautaen over fiskere omkommet på havet, ved partisanbautaen og ved helsesenteret, for så å ende opp ved idrettshallen. Der blir det kafé og leker for barna.

På tidlig kveldstid blir det så folkefest i idrettshallen. I tur og orden skal hornmusikken spille, begge korene skal synge og kulturskolen skal underholde. Selvsagt er det kafé og lotteri med hyggelige premier.

Leder Sigmund Johansen i hornmusikken sier at de har alt under kontroll. Og han er trygg på at det blir kaker nok til begge arrangementene.

Båtsfjord

Dagen starter med togavgang fra Båtsfjord skole kl. 11. Toget vil stoppe ved helsesenteret og rådhuset, før masjeringen avsluttes ved idrettshallen. Der blir det tale for dagen, lotteri og salg av kaffe, kaker og brus. Båtsfjord Musikkforening står for musikken. Arrangørene er som vanlig Båtsfjord Sportsklubb og 17. mai komiteen bestående av Tone Andersen, Lisa Karlsen, Susanne Karlsen og Ørjan Nergaard.

Ordfører Geir Knutsen kaller nasjonaldagen for barnas dag. Det skinner igjennom av programmet som blant annet byr på barneleker i idrettshallen. På ettermiddagen går dokkevogn og sykler i et eget tog fra Båtsfjord skole. Dette etterfulgt av gratis barnekino hvor filmen «Bamse og heksens datter» vises.

Gamvik

Tradisjonen tro blir det arrangement både i Mehamn, Gamvik og Skjånes. I Mehamn er Mehamn vel arrangør i samarbeid med Frivilligsentralen. Opplegget er som før med tog og deretter samling i idrettshallen. Det faste 17. mai-korpset er igjen klar til innsats. Mette Cathrin Luther er taler for dagen.

Ettersom flere av ildsjelene i Mehamn vel er borte, får man hjelp av 10. klasse på skolen og flere av de syriske flyktningene.

I Gamvik er Tursti for alle arrangør. De har satt litt sein togavgang slik at det 17. mai-korpset fra Mehamn rekker å spille også der. Men før man kommer så langt, er det skrammeltog, kafé på samfunnshuset og kransenedleggelse ved bautaen. Etter toget samles man igjen på samfunnshuset. Der blir det leker for barna, middag og tale for dagen.

På Skjånes er det som alltid IL Daggry som er arrangør. Opplegget er som vanlig, men den tradisjonelle middagen er erstattet av hamburgere og pølser.

Lebesby

I Lebesby kommune er det fire arrangement, naturlig nok siden kommunen er stor i utstrekning. På Veidnes er Veidnes bygdelag arrangør, i Lebesby er det 9. og 10. klasse i Lebesby oppvekstsenter, i Dyfjord bygdelaget De ville bak fjellet og i Kjøllefjord Nordkinn Fotballklubb.

Vi har ikke funnet enkeltheter om Veidnes, Lebesby og Dyfjord. I Kjøllefjord har fotballklubben fått Stine Akselsen, best kjent som ordfører, til å være arrangementsansvarlig. Hun forteller at de følger tradisjonen med gudstjeneste, folketog med innlagte stopp ved bautaen, omsorgsboligene og helsesenteret, og til slutt generasjonstreff i idrettshallen.

Der blir det selvsagt kafé, leker og lykkehjul for barna, lotteri og ikke minst taler for dagen. Talerne er enn så lenge hemmelige. Men det blir én elev fra 10. klasse pluss en hovedtaler. Barna kan også glede seg til gratis kino og gratis is.

Tana

I den langstrakte kommunen er det fire arrangement: Tana bru, Sirma, Boftsa og Austertana.

Ved kommunesenteret starter dagen på Flerbrukshallen med åpen kafé. På formiddagen er det også gudstjeneste på menighetshuset.

Det nye i år er at toget starter fra hotellet. Toget skal innom omsorgsboligene, helsesenteret og omsorgssenteret. Endestasjonen er Flerbrukshallen hvor det blir leker for barn og voksne.

Brynli Ballari holder tale for dagen. Arrangør er Tana Ballklubb.

I Sirma er det kapellforeningen som er arrangør. Toget starter fra Grendehuset og går til kapellet hvor det blir festgudstjeneste. Foreningen skriver i programmet at «barn får spille trommer». Etter gudstjenesten blir det festbord med pølser og brød, kaffe og kaker. Så marsjerer toget til skolen hvor det blir tradisjonelle leker og konkurranser.

Astrid Kjølås holder tale for dagen ved Boftsa skole. Det skjer etter gudstjenesten i kirka, og når den er ferdig går toget til skolen. Også der blir det kaffe, kaker, pølser, is og brus. Arrangør er FAU ved Boftsa skole.

I Austertana blir det tog i nærområdet som det står i programmet, og oppmøtet skjer ved skolen. Tove Johnsen holder årets 17. mai-tale. Idrettslaget i bygda er arrangør. ATIL serverer først gratis mat, kakao og kaffe, mens det noe senere på dagen blir salg av kaffe, kaker, brus og pølser.

Sør-Varanger

I Sør- Varanger er det arrangement i Kirkenes, Pasvik, Hesseng, Bjørnevatn, Sandnes, Skogfoss og Bugøynes.

I Kirkenes skal barna blant annet få boltre seg i et tog for trehjulssykler og barnevogner. Her samler de seg opp for togavgang ved skolen i Kirkenes. Før dette skal barna gå i vanlig barnetog fra Kirkenes stadion, med god følge av Kirkenes hornmusikk.

Tale for dagen blir levert av skoleelever fra barne- og ungdomsskolen. Barna får også glede av gratis kinoforestilling på Aurora kino og Tvillingbyfotballkamp på ettermiddagen.

På Bjørnevatn skal de for første gang på to år ha eget tog. Her er det satt i gang et eget trommekorps som skal ha premiere på sitt aller første 17. mai-tog. Det blir selvsagt leker for barna, samt taler som blir fremført av elever fra 6. klasse.

Karine Emanuelsen ved Skogfoss oppvekstsenter forteller at de har en svært tradisjonell 17. mai-feiring også i år. Her skal barna gå i tog, samt at militæret ved Pasvik grensestasjon arrangerer leker for barna ved senteret. Emanuelsen forteller at de også er heldige å ha eget korps som skal underholde med musikk.

I Pasvik er det tradisjonen tro Pasvik folkehøgskole som er vert for 17. mai-frokosten. Deretter blir det aktiviteter for de små, før de skal gå i tog sammen. Det er ikke et eget barnetog i Pasvik, så alle går samlet i et større folketog. Korpset ordner med takt og tone til toget. Talen for dagen skal holdes av miljøagentene på skolen.

Vadsø

I Vadsø starter feiringen, som er i regi av IL Norild, med flaggheising ved Statens Hus. Her heiser KFUK/KFUM-speiderne flagg, og Vadsø ungdomskorps spiller. Speiderne legger ned blomster ved minnetavlen for krigsofrene utenfor Vadsø kirke, Karl Rasmussens byste og ved fellesmonumentet for ofrene ved bomberaidet 23.8.1944 på kirkegården.

På formiddagen er det barnetog, og her spiller både ungdomskorpset og Vadsø skolekorps. Togets rute er som følger: Vadsø barneskole – Fosseveien – Hageveien – Vidjeveien – over parkeringsplassen ved Vadsø helsesenter – Bekkefaret – Fosseveien – Amtmannsgata – Kirkegata–W. Andersens gate–Tollbugata. Toget avsluttes på torget der ordfører gratulerer med dagen.

Deretter følger blomsternedleggelse ved Dr. Skogsholms byste, og konsert på Vadsø helsesenter med Vadsø skolekorps. Det blir også gudstjeneste i Vadsø kirke ved prost Egil Lønnmo. 

Og klokka 17 er det festmøte i Vadsøhallen, der Andreas Rushfeldt er konferansier. Ingjerd Tjelle holder festtalen, mens russepresident Marianne Bønå taler på vegne av russen. 

I Vestre-Jakobselv er det også tett program, og dette står IL Polarstjernen for. Det er kafé på Vestre Jakobselv samfunnshus, og 10. klasse holder ord for dagen. Deretter starter toget fra skolegården, og her spiller Vestre Jakobselv skolekorps. 

Også i Jakobselv er det gudstjeneste, og her er det sokneprest Jan Sommerset som leder an. På ettermiddagen er det leker i skolegården for barn og voksne, mens det klokka 15 blir festarrangement med underholdning. Her er Trygg Jakola hovedtaler. 

Vardø

Vardø damekor står som arrangør av 17. mai i Vardø. De informerer om at det blir to tog, ett i Kiberg med avgang fra grendehuset klokka 10, og ett i Vardø med avgang fra Vardø skole klokka 12. 

I Kiberg avsluttes toget med bekransning ved partisanmonumentet, der kommandant Odd Inge Haravik skal holde tale, og Vardø bymusikk spiller. Deretter blir det åpen kafé på grendehuset, med tale for dagen, barneleker og kino. 

I Vardø er det også kafé, nemlig på flerbrukshuset. Her er det også arrangement fra klokka 13:30, med barnas tale og tale for dagen, underholdning og leker. Det blir også gudstjeneste på Vardø sykehjem.

Nesseby

I Nesseby blir det flaggheising klokken åtte om morgenen. Deretter starter første tog fra Elverhøy klokken 10 og ender på Nesseby helsesenter. Klokken 11 er det kransenedleggelse på minnebautaen ved Rådhuset. Samtidig åpner Samfunnshuset i Varangerbotn for salg av kaffe, kaker, pølser, brus og is samt loddsalg.

Dagens siste tog starter ved oppvekstsenteret klokken 12. En time senere holder Marit Kjærstad dagens tale. Etter dette får barna leke ute før det blir gudstjeneste på Menighetshuset klokken 14.

Det blir også utdeling av gavesjekk i regi av «Rusfri ungdom», samt utlodding i regi av Karlebotn kapellforening og Karlebotn bygdelag klokken 14.15.

Artikkeltags