Frode Berg fikk to nye måneder i varetekt: – Plages med varme og mygg

FENGSLET: Nordmannen Frode Berg sitter fengslet i Lefortovo i Moskva, siktet for spionasje.

FENGSLET: Nordmannen Frode Berg sitter fengslet i Lefortovo i Moskva, siktet for spionasje. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Optimistisk Frode Berg i retten: – Ser en ende på dette.

DEL

Til tross for sin advokats spådom om videre fengsling, var det en optimistisk Frode Berg (62) som møtte opp i fengslingsmøtet i Moskva onsdag.

NRK melder at varetektsfengslingen ble forlenget med to måneder i fengslingsmøtet.

– Nå ser jeg en ende på dette, sier Berg til VG gjennom gitteret i rettssalen onsdag.

Kirkenes-mannen ser bedre ut denne gang enn ved de to siste fengslingene, ifølge avisa. Men Bergs forsvarer Ilja Novikov opplyser til NTB at han ikke har tro på at Berg vil være ute av fengsel i nærmeste framtid.

– Vi forventet en forlengelse og ser på dagens fengslingsmøte som standard prosedyre, sier Novikov.

Novikov sier imidlertid at han i forkant av møtet ble lovet raskere saksgang av domstolen, og en kjennelse allerede i september eller oktober.

– Jeg vet ikke om jeg stoler på dette løftet, men tid betyr noe. Frode Berg lider av manglende fysisk aktivitet og vil ha frisk luft, sier han.

Anker ikke

I begynnelsen av mai ble fengslingen av den norske 62-åringen forlenget med tre måneder. Berg anket avgjørelsen, men fikk ikke medhold. Novikov sa i forbindelse med ankebehandlingen at han trodde Berg ville bli sittende i fengsel i minst ett år.

– Han må trolig vente til avgjørelsen av rettssaken og anken, og bare etter det kan vi håpe på en politisk avgjørelse. Jeg tror Frode Berg har minst ett år foran seg i fengsel før han kan ha noen mulighet for å bli løslatt, sa han.

Novikov sier tirsdag til VG at de ikke har tenkt å anke etter onsdagens fengslingsmøte.

– Han får forlenget fengsling uansett, sier han til avisen.

Advokaten så nordmannen i fengsel i forrige uke.

– Han er meget plaget med varmen og mygg. Det virker som om han har en allergi mot den typen mygg som er i fengselet, sier han.

Anklaget for spionasje

Frode Berg er tidligere grenseinspektør fra Kirkenes. Han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember i fjor. Han er anklaget for spionasje og har selv innrømmet å ha jobbet for norsk etterretning.

Novikov har tidligere sagt det er en mulighet for at etterforskningen av saken vil være avsluttet i løpet av vinteren.

– Hvis saken kommer opp for retten i for eksempel desember, kan vi vente en dom i januar og en anke i mars eller april. Før det er muligheten for at han blir benådet utelukket. Bare dømte personer kan bli benådet, sa Novikov i juni.

(©NTB)

Artikkeltags