Starter ny privatskole med 13 elever

FIKK NYE BØKER: Emilie Lund og de andre elevene ved skolen fikk fem bøker om norsk fiskerihistorie av Elisabeth Aspaker. Nå pønsker rektor Øyvind Hauken på hvordan disse kan legges inn i undervisningen.

FIKK NYE BØKER: Emilie Lund og de andre elevene ved skolen fikk fem bøker om norsk fiskerihistorie av Elisabeth Aspaker. Nå pønsker rektor Øyvind Hauken på hvordan disse kan legges inn i undervisningen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

– Egentlig ville jeg ikke gå på skole her, for å være helt ærlig. Jeg søkte andre plasser, og kom inn også, men så fant jeg ut at det var like så greit å gå her. Så kan jeg heller flytte til neste år.

Det sier Emilie Lund (16), som er én av 13 elever på nye Båtsfjord private videregående skole.

Der startet skoleåret 20. august, men først tirsdag denne uka ble skolen offisielt åpnet. Da var fiskeriminister Elisabeth Aspaker på plass for å overvære høytideligheten.

– Det var ganske spennende å høre på hva alle sa om skolen og hva den står for. Så var det omvisning på lokalet, kaffe og brus og sånn. Også fikk vi fem bøker som handler om fiskeindustrien. Jeg vet ikke om jeg kommer til å lese den, men jeg vil i hvert fall se i den, sier Emilie Lund.

Starter forsiktig

Skolen har blitt til som et resultat av ønsket om et stabilt videregående skoletilbud i Båtsfjord.

Til slutt gikk Båtsfjord kommune, fiskerigruppa i Båtsfjord handelsstand og Linken næringshage inn med midler for å få skolen realisert, og 20. august i år tok den altså imot de første elevene.

Rektor er tidligere rådmann Øyvind Hauken. Han forteller at man dette første året har tatt imot én klasse studiespesialiserende elever.

– Så planlegger vi å bygge ut etter hvert, med første- og andreår til neste år, og så alle tre årene. Og da kan vi kanskje tilby påbygging også, sier Hauken.

Per i dag er han eneste fulltidsansatte på skolen, og figurerer som både rektor og lærer. De andre fem lærerne kombinerer jobben på videregående med lærerstillinger i kommunen. Så langt fungerer det hele greit, mener Hauken.

– De første ukene har vært veldig bra. Vi har 13 veldig kjekke elever, som trives på skolen. Vi har fått de lærerne vi ønsket, også. Men det er litt strevsomt for rektor med alt det administrative i tillegg til å drive med undervisning, sier han.

Jobber for flere

Sånn rektor ser det, vil hovedutfordringen framover bli å holde elevgrunnlaget oppe.

– Vi er glade for at vi har fått realisert dette, men framover blir det mest kritiske at vi får nok elever. Elevgrunnlaget i Båtsfjord er akkurat på grensen til at dette skal gå, sier han.

I år er det altså 13 elever på skolen. Ved skolestart i 2017, når skolen etter planen skal ha elever i både første-, andre- og tredjeklasse, bør tallet være minst 30, sier Hauken. For å få til det, vil han jobbe både opp mot ungdomsskoleelevene og den eksisterende elevmassen.

– Vi har gode erfaringer fra i fjor med å jobbe opp mot ungdomsskolen, og spesielt tiendeklasse. Også må vi selvfølgelig de som går her til å fortsette på skolen, sier Hauken.

Kanskje flytte

Og det er ingen selvfølge, mener elev Emilie Lund. Selv om den private videregående skolen nå tilbyr studiespesialisering, og fylkeskommunen fortsatt tilbyr yrkesfag gjennom Losa, har nemlig de fleste vennene hennes reist bort for å gå på skole.

– De fleste vennene mine har flyttet herfra. Men dersom jeg ikke kommer inn noe annet sted, vil jeg fortsette her, sier hun.

I mellomtiden er hun uansett leder av elevrådet, og har så langt hatt noen fine første uker på skolen.

– Vi startet med en tredagers telttur, og det var veldig fint, sier hun.

Artikkeltags