«ADVARSEL!»: – Det kan forekomme at is blir kastet fra vingene

VINDPARK: Telenormasta på Hamnefjellet har fått selskap i 15 vindturbiner. – I liket med telenormasta, kan det forekomme at is ramler fra vindmøllene, forteller Lise Mette K. Heggheim i Finnmark kraft.

VINDPARK: Telenormasta på Hamnefjellet har fått selskap i 15 vindturbiner. – I liket med telenormasta, kan det forekomme at is ramler fra vindmøllene, forteller Lise Mette K. Heggheim i Finnmark kraft. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det skriver Finnmark kraft på facebooksiden til Hamnefjell vindpark. – Det er helt normal prosedyre å advare befolkningen, sier prosjektleder Lise Mette K. Heggheim i Finnmark kraft.

DEL

– Rotorene går jo rundt og beveger. Løsner det isklumper kommer de i stor fart, og de kan kastes et stykke unna. Derfor bør man holde turbinene på en viss avstand, sier Heggheim.

Ved spesielle værforhold kan det nemlig danne seg is på rotorene. Det skjer ikke i all slags vær, men ofte nok til at de går ut med en generell advarsel for Hamnefjell vindpark i Båtsfjord. Den samme advarselen går ut for Havøygavlen vindpark i Måsøy.

– Sommerstid er det normalt ikke noen fare, men det er jo et industrianlegg hvor det uansett er risiko. Vi ønsker jo ikke at noen skal slå opp camp i vindparken, sier Heggheim.

På Havøygavlen står det et advarselskilt om isen fra rotorene, men foreløpig har det ikke kommet opp et tilsvarende skilt på Hamnefjell.

– Før jul kommer skiltet opp på Hamnefjell også, sier prosjektlederen.

Hamnefjell vindpark åpnet tidligere i høst, og nå jobber Finnmark kraft med å få alt av systemer og rutiner på plass.

– Alt må kjøres inn, det er normalt når man starter opp noe nytt, sier Heggheim.

På sikt skal to ansatte drifte vindparken, men i innkjøringsfasen er det både tre og fire involvert.

– I perioder hvor vi driver vedlikehold på turbinene vil det være vesentlig flere også, sier Heggheim.

Artikkeltags