– Det er ikke hauet æ plages med, men skankan

TA FAGBREV: Dagfinn Johansen (63) oppfordrer alle, uansett alder, til å ta fagbrev. Da får man både bevis på at man kan yrket, og høyere lønn.Begge foto: Inge Wahl

TA FAGBREV: Dagfinn Johansen (63) oppfordrer alle, uansett alder, til å ta fagbrev. Da får man både bevis på at man kan yrket, og høyere lønn.Begge foto: Inge Wahl

Artikkelen er over 3 år gammel

Dagfinn tok fagbrev i en alder av 63 år.

DEL

Dagfinn Johansen i Båtsfjord har tatt fagbrev i en alder av 63, men han frykter at slitasjeskader skal hindre ham i å nyte godt av det.

– Det er ikke hauet æ plages med, men skankan, svarer Dagfinn Johansen på spørsmål om det var vanskelig teori han måtte gjennom.

De siste sju årene har han jobbet på oppdrettsanlegg i Varangerfjorden. Nesten siden starten har han hatt planer om å ta fagbrev, men den forrige sjefen syntes ikke det var en god idé.

Ny sjef, ny tenkning

– Da Lerøy overtok, var imidlertid tonen en annen. De la til rette for at vi ansatte kunne ta fagbrev. Og det var ingen som mente at det bare var tull i min alder, sier Johansen.

Han synes det er litt tøft å ha tatt fagbrev i en alder der mange er pensjonister. Verre er det at han plages med slitasjeskader, noe som gjør at han går sykemeldt for tida.

Legene bestemmer

– Legene har sagt at det ikke er sikkert at jeg kommer meg i arbeid igjen. Det ville være trist, spesielt nå når fagbrevet er på plass og lønna øker. Jeg vil jobbe, men legene bestemmer, sier 63-åringen.

Hans solide bakgrunn gjorde at det var ganske enkelt å ta fagbrevet. Han slapp å sette seg på skolebenken.

Dagfinn Johansen er opprinnelig fra Syltefjord. Han startet utdanningen med å ta yrkesskole (jern og metall) i Vardø. Planen var å bli maskinist eller skipselektriker til sjøs. Han ble det siste og reiste ute ei tid, men trivdes ikke så godt.

I mange år drev han fiske sammen med broren. Da de solgte båten, ble det mer skolegang. Først fiskarfagskolen i Lofoten, der han bodde tre år, og deretter fiskerilinja på Distriktshøgskolen i Bodø.

"Senilpoeng"

– Jeg hadde poeng nok til å komme inn selv om jeg ikke hadde vanlig videregående. Siden jeg var såpass gammel, fikk jeg også «senilpoeng», sier Johansen som var ferdig i Bodø i 1991.

Men i stedet for å bruke utdanningen direkte, ble lengselen etter havet for stor.

– Jeg hadde trivdes som fisker. Og da muligheten kom til å være mannskap på en båt, slo jeg til.

Da oppdrettsnæringen nådde Båtsfjord, tok han jobb der. Men eventyret ble ikke så langvarig den gang. I 2010 begynte så Johansen på oppdrettsanlegg i Varangerfjorden. Og der har han vært siden.

– Jeg vil oppfordre alle til å ta fagbrev. At man er godt voksen, er ingen hindring. Med fagbrev får man bevis på at man kan yrket. Dessuten gir det høyere lønn, noe som er den største gulroten, sier Dagfinn Johansen.

Så gjenstår det å se om han får nyte godt av lønnsøkningen, eller om han må pensjonere seg på grunn av slitasjeskaden.

Sju nye fagarbeidere

STOLT GJENG: Ordfører Geir Knutsen og varaordfører Vibeke Andersen er like stolte som de nye fagarbeiderne. Fra venstre  Gunn-Lise  Kilbotn (salg), Katrine Olsen (helsearbeider), Aril Tobias Wahl (rørlegger), Dagfinn Johansen (akvakultur) og Tor-Øyvind Bolle (fiske og fangst). Sondre Pettersen (elektriker) og Tanja Hammer (helsearbeider) kunne ikke delta på utdelingen.Foto: Wahl

STOLT GJENG: Ordfører Geir Knutsen og varaordfører Vibeke Andersen er like stolte som de nye fagarbeiderne. Fra venstre Gunn-Lise Kilbotn (salg), Katrine Olsen (helsearbeider), Aril Tobias Wahl (rørlegger), Dagfinn Johansen (akvakultur) og Tor-Øyvind Bolle (fiske og fangst). Sondre Pettersen (elektriker) og Tanja Hammer (helsearbeider) kunne ikke delta på utdelingen.Foto: Wahl

Det er et par uker siden Johansen fikk utdelt fagbrevet av ordfører Geir Knutsen. Da hadde kommunen laget til en fin tilstelning for Johansen og seks andre nye fagarbeidere.

Den stolte ordfører holdt selvsagt tale før han delte ut de viktige papirer.

– Kunnskap, kvalitet og nøyaktighet betyr mye i dagens samfunn. Økt kunnskap og dokumentert fagkompetanse er viktig. Kompetanseheving har stor betydning ikke bare for dere selv, men også for enhver bedrift og organisasjon, sa ordføreren.

Til Finnmarken sier Knutsen at han i forbindelse med overrekkelsen, fikk anledning til å snakke med fem av de sju som har tatt fagbrev. To var forhindret fra å delta.

– Spesielt gledelig var det at bredden er stor. Hele seks forskjellige fagområder. Det er stort for en ordfører å høre om framtidsplanene. Man blir optimistisk på vegne av samfunnet vårt når flere og flere dokumenterer fagkompetanse, sier ordfører Geir Knutsen.

Artikkeltags