Gå til sidens hovedinnhold

- Humor kan lære deg mye, og være en støtte når man møter motgang

Forfatter Linda Lillevik lanserer ny barnebok:

Artikkelen er over 4 år gammel

«Fommel & Fjas» heter den nye boka til Linda Lillevik fra Alta.

Boken handler om Fommel og Fjas og deres liv i kråketrærne. Fjas kan ikke å fly, og Fommel har høydeskrekk, og tør derfor ikke å fly.

– Dette er jo ganske upraktisk når man er kråke, sier Lillevik til Lofotposten.

– I samme univers som Fommel og Fjas, bor Isbjørnen, Frosken, Elefanten, Mauren og Sjiraffen. En dag finner Fommel og Fjas en stor ørepynt, og konkluderer med at denne må være Elefanten sin. I boka følger vi kråkene i deres leting etter Elefanten.

Lillevik beskriver boka som en klassisk «lete etter»-historie, og forteller at det oppstår mange humoristiske settinger underveis.

– Humor er viktig

Linda Lillevik er forfatter av flere populære barnebøker, blant annet «Klart jeg kan!», «Lofotjenta Julie» og «Måsungen Åsmund.»

Hun forteller at forskjellen fra de gamle og den nye boka er at hun har brukt humor som virkemiddel i større grad denne gangen. I tillegg er den rettet mot en yngre målgruppe, og Lillevik tror at barn helt nede i toårsalderen kan få glede av «Fommel & Fjas».

– Små barn har også humor. Jeg tror det er viktig å anerkjenne denne humoren tidlig, og oppmuntre til å utvikle den, sier Lillevik.

– Humor kan lære deg mye, og være en støtte når man møter motgang. Jeg har selv erfart motgang, og da hjalp humoren meg veldig, legger hun til.

Tematikk

I bøkene om Kristine, en jente med Downs syndrom, tar Lillevik opp tematikken om utviklingshemming. I de andre barnebøkene har forfatteren hatt mye fokus på kulturhistorie og kyst. Denne gangen ønsket hun å gå helt bort ifra dette, og heller fokusere på andre temaer og uttrykk, i tillegg til at boka er bygget på fantasi.

– Tematikken i «Fommel & Fjas» er vennskap, samhold og hjelpsomhet. Det finnes flere bøker med lignende temaer, men det er viktig å stadig underbygge at dette er viktig. Jeg håper at boka kan være med på å bekrefte at man skal hjelpe til, bevare samhold og ta vare på vennskap, sier Lillevik.

Hun legger til at hun håper at også foreldre finner boka humoristisk, og at det er noe både de og barna har lyst til å lese flere ganger.

Tegninger

Lillevik skrev boka vinteren 2015.

– Da satt jeg i en krok på det gamle biblioteket i Svolvær og skrev. Det var hyggelig, smiler Lillevik, som tidligere har jobbet som bibliotekar i flere år nettopp her. Hun er opprinnelig fra Alta.

Bakgrunn for at hun ville skrive boka var at forfatteren ønsket å utfordre seg selv.

– Jeg har aldri skrevet bøker for så små barn før, så det var spennende.

Lillevik har tidligere jobbet med blant andre fotograf Kjell Ove Storvik og billedkunstner Dagfinn Bakke. I den nye boka er det Alexander Harr Lillevik som har fått oppgaven med å stå for tegningene.

– Denne gangen ville jeg jobbe med noen som var fersk i bransjen, og da kom jeg på at jeg hadde en nevø som nylig ble utdannet ved Kunst- og designhøgskolen, sier Lillevik, og fortsetter:

– Alexander og jeg kommuniserte kun over mail da vi jobbet med boka, og underveis fikk vi virkelig bekreftet at vi har samme sans for humor. Resultatet ble veldig bra og jeg er veldig fornøyd med hans bidrag, smiler Lillevik avslutningsvis.

Se presentasjonsvideoen av boka:

Presentasjon av Linda Lilleviks nye bok

 

Kommentarer til denne saken