Nå: Kronen og oljeprisen stuper

STUPER: - Særlig mot yen, pund og sveitsiske franc er dette er brutale kronenebevegelser, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets (DNB)

STUPER: - Særlig mot yen, pund og sveitsiske franc er dette er brutale kronenebevegelser, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets (DNB)

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Brexit gir sjokkbølger.

DEL

Når nesten alle stemmene er telt opp går det mot en såkalt «Brexit» i Storbritannia.

Det sender bølger gjennom markedene, der investorens flukt fra risiko over til antatt trygge havner gir kraftig styrking av japanske yen og kraftig oppgang i gullprisen, mens børser, oljepris, pundet og kronen stuper.

- Brutale kronebevegelser
Mot dollar svekkes kronekursen med 6,6 prosent, mens svekkelsen mot euro er på 2,6 prosent.

- Særlig mot yen, pund og sveitsiske franc er dette er brutale kronebevegelser, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til Nettavisen Stocklink.

- Dette er globale effekter i alle markeder som er åpne og klassisk «risk-off». Det er dette vi og mange andre har spådd. Dette er lærebokbevegelser etter en hendelse som dette. I dag og de nærmeste dagene er det ikke noe tvil om risikosentimentet er ødelagt, fortsetter han.

Pundet stuper
Klokken 07.30 norsk tid er dette tilstanden i de de globale finansmarkedene:

- Det britiske pundet stuper 10 prosent mot dollar

- Tokyo-børsen er ned 7,9 prosent

- Nordsjøoljeprisen faller 6,3 prosent til 47,7 dollar per fat

- Norske kroner svekkes med 6,3 prosent mot dollar, med 2,4 prosent mot euro, men styrkes 4,6 prosent mot pundet

- Gullprisen er opp 5,5 prosent

- Indeksfutures peker mot et fall på 7,5 prosent på London-børsen

Ser svart dag
- Resultatene pekte tidlig i retning av Brexit, og allerede rundt 01:30 så vi markedsbevegelser som tydet på økt sannsynlighet for en Brexit. Enn så lenge er markedet preget av klassiske risk-off bevegelser, skriver DNB Markets i en foreløpig morgenrapport fredag.

Makroøkonom Eric Bruce i Nordea tror på en svart dag i markedene.

- Pundet er ned cirka ti prosent, futuresmarkedet indikerer at børsen i London kommer til å starte ned åtte prosent. Andre børser i Europa, samt Oslo, kommer trolig til å starte ned 3-4 prosent, sier Bruce til NRK Radio.

Artikkeltags