Torsdag fikk Babcock besøk av Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre i Alta. Der fortalte flere ansatte om hvordan de har opplevd stormen de har stått i de siste månedene.

– Det har vært slitsomt for oss å ha det mediefokuset hele tida, sier Anette Vreim til NTB.

Hun er verneombud i Babcock og én av bare fem kvinner blant de 98 flygerne i bedriften, som overtok som operatør for luftambulansetjenesten i fjor.

På jobb har de innført en regel om at de ikke skal snakke om alt bråket rundt overtakelsen. De prøver så godt de kan å holde fokus på arbeidsoppgavene, som kan være svært utfordrende.

– Men vi merker at det begynner å gå inn på oss, sier Vreim.

Spesielt krevende har det vært å lese kommentarene i sosiale medier.

–Vi hadde jo tjent bedre penger hvis vi hadde gått til Widerøe, SAS eller Norwegian. Men vi brenner for tjenesten. Vi vil være der for pasientene, sier Vreim.

Influensabeskyldninger

I jula ble flere i teamet rammet av influensa. Da beskyldte enkelte dem for å spille syke. Det traff hardt.

– Én ting er at vi kan bli kritisert på fakta. Men å komme med beskyldninger om at vi gjennomfører ulovlige aksjoner og setter pasientene i fare, det er tungt, sier Babcock-kaptein Geir Atle Skandsen til NTB.

– Det er støy som vi prøver å ikke la oss påvirke av. Men vi blir jo påvirket, sier han.

Han mener utviklingen nå går riktig vei. Babcock ble rammet av store tekniske problemer etter overtakelsen i fjor sommer, men i dag er situasjonen vesentlig bedre. Alle flyene er i drift. Vaktplanene er fortsatt utfordrende å fylle, men nye flygere og teknikere er på vei.

– Babcock har fått kritikk, sikkert mye berettiget kritikk, men det er også viktig å se framover, sier Skandsen.

Vreim legger til at de i utgangspunktet er takknemlige for at mediene og politikerne bryr seg. Det fører til at det blir gjort noe med problemene.

– Men det har vært veldig mye søkelys over lang tid.

Vil gjøre luftambulansen statlig

Støre mener de Babcock-ansatte fortjener ros for innsatsen. Men etter møtet er han også styrket i troen på at standpunktet han flagget tidligere denne uka, er det riktige: Luftambulansen bør overtas av staten.

– De aller fleste ambulansene på hjul er nå integrert i sykehusene. Jeg mener det er sterke argumenter for at det også bør gjelde for ambulansene på vinger, sier Støre.

Han understreker at det i så fall må skje på skikkelig vis. Staten må respektere kontraktene som er inngått med Babcock. Men får Støre regjeringsmakt, vil han sette i gang arbeidet med statlig overtakelse.

Ikke fornøyd

Helseminister Bent Høie (H) var onsdag i Stortinget for å redegjøre om situasjonen. Der gjorde han det klart at han ikke er fornøyd med at Babcock fortsatt ikke leverer etter avtale.

– Spesielt i Nord-Norge er denne tjenesten avgjørende for at folk skal kunne få nødvendige helsetjenester. Jeg ser derfor svært alvorlig på den til tider svekkede beredskapssituasjonen som har oppstått i tida før og etter operatørbyttet, sa Høie.

Støre mener det er bra at Høie erkjenner at situasjonen er alvorlig.

– Og jeg mener han har en stor del av ansvaret for det selv, sier han