(Nord24): Fiskeridirektoratet hentet opp 2.400 snøkrabbeteiner under et tokt i Svalbardsonen, melder direktoratet i en pressemelding.

Det var opprenskningsfartøyet M/S Vendla som fant teinene under et 11 dager langt tokt.

– Vi vender hjem med mer enn 2.400 snøkrabbeteiner, over 100 kilometer med tauverk og mer enn 50 tonn marint søppel som vi har fjernet fra havbunnen i Barentshavet, skriver Fiskeridirektoratet i en pressemelding.

– 13.000 snøkrabber er sluppet tilbake i havet, men mange krabber har vært innestengt, gått delvis i oppløsning og dødd, sier toktleder Gjermund Langedal i Fiskeridirektoratet.

– Fiske i slike sårbare områder krever også at fiskerne er ekstra påpasselige med tanke på tap av fiskeredskap som medfører spøkelsesfiske og marin forsøpling. Noen aktører har bidratt aktivt med tilleggsinformasjon som har vært avgjørende for et effektivt arbeid i store havområder, sier toktleder Gjermund Langedal i Fiskeridirektoratet.

Toktet fortsetter på kysten mellom Tromsø og Kirkenes. Deretter vil arbeidet foregå fra Tromsøflaket og sørover langs eggakanten til Ålesund.

Såkalt spøkelsesfiske med forlatt redskap er et betydelig problem. I mai aksjonerte Fiskeridirektoratet etter at et rederi i Lofoten ikke fulgte opp pålegg om å trekke krabbe- og snegleteiner. Over 1100 teiner ble funnet, og rederiet anmeldt.