Gå til sidens hovedinnhold

I morgen kan flytrafikken bli stående: Streik kan lamme to flyplasser i Finnmark

Artikkelen er over 3 år gammel

Må stenge i Alta dersom det blir streik.

LO Stat har varslet at 196 medlemmer i Norsk Tjenestemannslag (NTL) vil bli tatt ut i streik hvis det ikke blir oppnådd enighet med Avinor under meklingen. YS Spekter har varslet at 44 medlemmer i Delta Luftfart står klare til å legge ned arbeidet.

– Samme hva Spekter og ledelsen i Avinor sier, handler denne meklingen om å forsvare retten til å forhandle pensjon, sier forhandlingsleder Lise Olsen for LO Stat og NTL til NTB.

Kan ikke holde åpent

Ved Alta lufthavn har LO Stat varslet at 19 medlemmer i Norsk Tjenestemannslag (NTL) kan bli tatt ut i streik hos Avinor og Avinor Flysikring. I tillegg har YS Spekter har varslet at 3 medlemmer i Delta Luftfart tas ut i streik ved en konflikt ved samme lufthavn.

– Da kan vi ikke holde åpent. Men det er bare varslet, og vi veit ikke ennå om det blir streik, har Jens-Martin Nerdal, driftssjef ved Alta lufthavn tidligere uttalt til iFinnmark.

Ved Honningsvåg lufthavn har LO Stat varslet at 10 medlemmer i NTL kan bli tatt ut i streik hos Avinor og Avinor Flysikring.

LES OGSÅ: LO og YS varsler streik ved to flyplasser i Finnmark: – Da kan vi ikke holde åpent, sier driftssjef

Pensjonsstrid

Sentralt i uenigheten er om arbeidstakerne fortsatt skal ha forhandlingsrett når det gjelder pensjonsordning. Ifølge LO Stat er de blitt møtt med krav om å frafalle denne retten.

– I meklingen for to år siden ble vi enige om å forhandle fram en ny pensjonsordning, men Avinor står fortsatt på at vi skal gi fra oss forhandlingsretten. Siden ledelsen ikke aksepterer at vi skal ha ei hånd på rattet i forhandlinger, er mekling og en eventuell streik eneste mulighet vi har for å sikre ansattes avtalte rettigheter, sier nestleder Fredrik Oftebro i NTL.

Fristen utløper ved midnatt natt til fredag. LO Stat har kunngjort at streiken er et faktum fra klokka 10 fredag dersom meklingen ikke fører fram.

En streik vil ramme flere av Avinors lufthavner. Det gjelder Stavanger, Haugesund, Alta, Svolvær, Sandnessjøen, Honningsvåg, Sandane og Rørvik. I Stavanger vil også offshoretrafikken stoppes av en streik. Ansatte ved Oslo lufthavn vil ikke bli tatt ut i første omgang.

 

Kommentarer til denne saken