Gå til sidens hovedinnhold

Åtte personer i karantene i Vadsø. Tre personer med korona-mistanke på oppdrettflåte i Hammerfest

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er meldt inn om åtte personer som sitter i karantene i Vadsø. Tre personer er isolert på en oppdrettsflåte i Hammerfest. Også i Porsanger er personer satt i karantene. Etter det iFinnmark kjenner til, er det sannsynlig at også andre kommuner har pasienter i hjemmekarantene mandag.

– Når man setter folk i karantene slik vi har gjort her, så er det fordi at en person har vært ute og reist i områder der det er økt spredning av viruset, og fordi at de har symptomer. Men det er ikke slik at alle åtte som sitter i karantene her i Vadsø har symptomer, forteller kommuneoverlege Britt Larsen Mehmi til iFinnmark.

Hun forklarer det med at noen av dem som er satt i hjemmekarantene kan ha blitt satt der på grunn av nærkontakt med noen som er mistenkt å ha viruset. Legen understreker likevel at det ikke dermed er grunn til panikk.

– Ingen dramatikk

– Det er ikke noe dramatikk i dette, per nå har ingen fått påvist koronaviruset. Vi har per nå testet to stykker, fordi vi tester kun de som har vært ute og reist, og har symptomer. Vi avventer svarene på disse resultatene, sier Larsen.

I Hammerfest mistenkes det at tre personer kan være smitta, ifølge ordfører Marianne Sivertsen Næss (Ap). De skal være ansatt på et av oppdrettsanleggene i kommunen, og er for tida ute på flåten.

– De er på jobb nå, og har det bra. Men vi må avvente og se hvordan det går, sier Næss.

OPPDATERT 18:42: I første utgave av denne saken sto det at fire personer er på oppdrettflåten. Det stemmer ikke. Saken er derfor rettet til at det er tre personer på flåten.

Fra før er det kjent at 10 personer sitter i karantene i Alta. Blant dem er politikerne Monica Nielsen og Ole Steinar Østlyngen. Nordkapp har foreløpig ikke satt noen i karantene, det har heller ikke Tana kommune. Lebesby kommune melder om at ingen er satt i karantene der.

Satt på fly

Kommunedirektøren i Porsanger bekrefter på kommunens egne nettsider at kommunens helsetjeneste på bakgrunn av Folkehelseinstituttets anbefaling har tatt smittetest av personer bosatt i Lakselv, som har vært på samme sas-fly som den påvist smittede kvinnen i Tromsø. Prøven er derfor ikke tatt på bakgrunn av symptomer på smitte, men karantene av de involverte er likevel iverksatt inntil prøvesvar foreligger.

Porsanger kommune skrivere videre at deres helse- og omsorgstjeneste har etablert beredskap i system, der opplæring av helsepersonell er gjennomført og rutiner for prøvetaking er på plass dersom mistanke om Koronasmitte skulle foreligge.

I karantene i Sør-Varanger

I Sør-Varanger er det pasienter i karantene, men kommunelege Mona Søndenå ønsker ikke å gå i detalj på antallet.

– Det er under fem personer som nå sitter i karantene, og alle er testet for viruset. Vi avventer svar på nåværende tidspunkt. Per nå er det ingen som har blitt bekreftet smittet i Sør-Varanger, understreker kommunelegen.

Inghild Ridola er enhetsleder for helse og sosial i Vardø. Hun melder om at de har pasienter i karantene, men heller ikke hun ønsker å gå ut med antallet.

– Vi har noen som per nå sitter i hjemmekarantene, og på noen av disse pasientene har vi også fått utført test, forteller hun.

I Vadsø sier kommunelege Larsen at folk generelt virker til å ta situasjonen med knusende ro.

– Noen er klart mer bekymret enn andre, men jeg opplever at de fleste ikke er så bekymret. Kommunen følger råd fra Folkehelseinstituttet, og vi følger med på deres nettsider daglig. Vi følger også alle råd vedrørende korona-mistanke, sier kommunelegen.

Hun oppfordrer folk som er bekymret og har mistanke om smitte, til å ringe til helsesenteret for å få en avklaring. Det er også mulig å ringe nummeret til Folkehelseinstituttet: 815 55 015

Om korona-viruset

De fleste som blir smittet vil trolig få luftveissymptomer som vil gå over av seg selv, mens noen vil få alvorligere sykdom med blant annet lungebetennelse.

Med den kunnskapen vi har så langt, ser det ut til at eldre personer (>65 år) og personer med underliggende kronisk sykdom, har høyest risiko for alvorlig forløp av covid-19-infeksjon. Vi har per i dag ikke kjennskap til andre risikogrupper. Andel barn som er rapportert med påvist infeksjon, har så langt vært lav.

Gravide kan ha økt risiko for alvorligere forløp av enkelte virusinfeksjoner hvis de blir smittet, som f.eks. influensa. Vi vet foreløpig ikke om dette også gjelder for sykdommen covid-19.

Råd for å forebygge smitte med det nye koronaviruset, er de samme som for andre infeksjonssykdommer, som god håndhygiene og unngå unødvendig samvær med personer med symptomer på luftveissykdom.

Arbeidet mot epidemien skjer langs to spor: et smittevernspor for å redusere spredningen og et behandlingsspor for å hindre dødsfall blant de alvorlig syke. Smittevernstrategien har som mål å utsette innenlands spredning av covid-19 så lenge som mulig og forsøke å bremse spredningen slik at epidemien spres over en lengre periode og færre smittes totalt. Personer som får påvist koronavirusinfeksjon vil isoleres hjemme eller på sykehus, avhengig av sykdommens alvorlighetsgrad og nærkontakter vil følges opp.

Kilde: FHI

Kommentarer til denne saken