Gå til sidens hovedinnhold

«At Troms fylke har hatt høyere priser, skal vel ikke gå ut over folk i Finnmark»

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå er vi sammenslått med Troms, fylket heter Troms og Finnmark, og vi begynner å se litt av konsekvensene. Nyfylket har bestemt at Finnmarks barn, ungdom og pensjonister nå skal får den aller største økningen på sine transportutgifter, fra kr 265 til kr 400, over 50 % økning på periodebilletten «Snelandia Fylke».

Vi lever i et fylke med mye vær og store avstander, og de unge driver med mange aktiviteter. Det heter så flott at vi må prioritere disse som er Finnmarks framtid. Vi eldre er det vel ikke så nøye med, men dersom man tenker økonomi, så er sosialt samvær viktig for en god helse og alderdom. Det å komme seg ut, på butikk, besøk og lignende, uten å tenke på hva det koster, har vært det beste med en rimelig periodebillett, nå får vi i tillegg tre forskjellige.

Og hva periodebillettene blir å koste, ved kjøp ved påstigning, vet jeg ikke, da jeg ikke finner noe om dette. Blir det en økning til kr 425 for den dyreste? Eller får man ikke kjøpe ved påstigning mer?

Nå i disse klimatider, hvor reisende oppfordres til å reise «grønt», reise kollektivt, burde billettprisene i Finnmark stått stille eller gått ned. At Troms fylke har hatt høyere priser, skal vel ikke gå ut over folk i Finnmark. Det bør være et hovedkrav fra våre politikere om ikke å røre takstene i Finnmark, men heller kun gå inn for å senke prisene i Troms.

Når Hammerfest kommune kan bruke to år på å få like avgifter og eiendomsskatt etter sammenslåing med Kvalsund, må vel den nye fylkeskommunen kunne gjøre det samme.... bruke mer tid. Det lureste vil nok være å gi alle i nyfylket de laveste prisene – starte der. Folketallet er synkende i nord, vi bør vel heller ikke gi folk enda en grunn til å vurdere flytting.

Ifølge assisterende avdelingsleder for Kollektiv og Mobilitet i Troms og Finnmark, Lars Engerengen (FD 15.01.20), uttaler han at billetten til kr 264 har ingen vært i nærheten av prismessig, den har vært lav. Og hva så? Hvem er det fylkeskommunen er til for? At barn, unge og eldre i Finnmark har hatt en rimelig billett, det må vel være et pluss?

Kanskje skulle vi gjøre som med lisensavgiften, der alle nå må betale via skatteseddelen, om man har TV eller ikke. Ingen kontanter eller app for å ta buss, tog eller båt, men alle betaler via skatteseddelen. Kanskje ville mange flere la bilen stå. Er det ikke dette Norge streber mot?

Etter hva jeg forstår går nesten alle billettprisene i Finnmark opp, og i Troms ned. Denne behandlingen av priser må ha hatt førsteprioritet i nyfylket, da vi kun har vært sammenslått ca to uker. Hvordan kollektivtilbudet i Troms er, vet jeg ikke. Men Finnmark har et dårlig tilbud, spesielt i helgene. Nå bør våre politikere våkne, protestere og vise at vi ikke godtar noen økning, og vi krever bedre og flere ruter. Og la de eldre, barn og ungdom beholde finnmarkskortet til kr 264.

Hva blir det neste som skal forverres for oss finnmarkinger?

Kommentarer til denne saken