At Marienslyst og ”de der nede” beskuer verden ut i fra sitt lille kikkehull, og definerer den deretter, er vi for lengst blitt vant til. At Nordnytt/NRK Tromsø/NRK Alta gjør det samme – begynner vi også å bli vant til.

Forleden var den et innslag på Nordnytt om de store nedbørsmengdene i Troms og Finnmark i juni. Visualisert med kommunal plenklipping i Alta – og et klipp fra Vadsø hvor stedet var innhylla i regn og lave skyer.

I den grad det skulle være av interesse for NRK Tromsø og Alta, og evt andre uopplyste der vest, er det kanskje OK å gjøre oppmerksom på at Varanger-området, ja kanskje store deler av Øst Finnmark, er et særdeles nedbørsfattig område. Området er faktisk så nedbørsfattig at man på Yr ikke har funnet det formålstjenlig å oppgi nedbørsmengde på de forskjellige målestasjonene. Juni 2019 var i så måte ikke noe unntak. Tror jeg.

For å sjekke om mine antagelser er korrekte: På øya i Vadsø står det et webkamera. Panoramakamera til og med. Jeg har lasta ned bilder for alle dager i juni – 1 til 30 - hver dag kl 12. Særdeles lite nedbør å spore, men det er jo mulig at de 3 dagene kameraet registrerte fukt på dampskipskaia er 3 dager mer enn normalt. Så da kan man kanskje si at det har regna mye? Også i Øst.

Det samme var forøvrig tilfelle i fjor. Det var ikke måte på hvor kald juni var i Troms og Finnmark. I Varanger – og store deler av Øst Finnmark? – var det faktisk ikke så aller verst . Mener jeg å huske. Mye sol og en snitt-temp for Vadsø i juni som lå ca 2 grader over normalen i følge statistikk fra Yr. For ikke å snakke om juli. Da smelta vi. Nesten.

Men det hørte vi aldri noe om fra NRK Tromsø og Alta. Bare at det var så kaldt i Troms og Finnmark – altså Tromsø og Alta. En viss rettferdighet skal dog ytes: Det VAR kaldere enn normalt i Tromsø. Alta hadde en normal gjennomsnittstemperatur. Begge iflg Yr.

Oppsummert: Når gangsynet blir dårlig og navlen forsvinner under magen er det vanskelig å ta seg fram i ulendt terreng. Gammelt jungelordtak.