At det går bra i Nord-Norge, er bra for hele Norge

Vår viktigste oppgave som politikere er å sikre at alle vi i Norge skal ha en jobb å gå til, et hjem å bo i og et sikkerhetsnett som tar imot oss om noe uforventet skulle skje, skriver Erna Solberg og Vetle Langedahl.

Vår viktigste oppgave som politikere er å sikre at alle vi i Norge skal ha en jobb å gå til, et hjem å bo i og et sikkerhetsnett som tar imot oss om noe uforventet skulle skje, skriver Erna Solberg og Vetle Langedahl. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Dikteren Rolf Jacobsen skrev en gang at vi må se oftere mot nord, det meste er nord. Det har han helt rett i. Derfor ser Høyre mot nord for mulighetene og menneskene som bor her oppe. Ikke fordi det er hyggelig å snakke om Finnmark, men fordi Nord-Norge og Finnmark er mulighetens landsdel.

Vår viktigste oppgave som politikere er å sikre at alle vi i Norge skal ha en jobb å gå til, et hjem å bo i og et sikkerhetsnett som tar imot oss om noe uforventet skulle skje. Finnmark har en sentral plassering i jobben med å skape mer og inkludere flere for å bygge oss opp igjen etter pandemien. At det går bra i Nord-Norge og i Finnmark, er bra for hele Norge.

Her finner vi alt det som gjør livet godt å leve. Det er naturressursene som vi nyter godt av, både på matfatet og i lommeboka. Det er olje og gass, som siden 1969 har skapt en felles nasjonal formue uten sidestykke i verden. Det er vill og vakker natur, som ikke bare rammer inn livene våre, det tiltrekker seg tusenvis av skuelystne turister fra alle verdens hjørner. I tillegg til alt dette, så har vi det absolutt viktigste i nord: Menneskene. Menneskene som er sta nok til å bo og bygge samfunn her oppe, menneskene som skiller seg ut fra resten av landet med sin unike vilje til å bli værende selv når naturen, været og forholdene rundt oss ikke spiller på lag.

Finnmark er unikt. Ikke bare er Finnmark den eneste delen av landet som grenser til tre land: Sammenlignet med resten av landene som har områder så langt nord, så bor det folk i Finnmark. Folk som i mange tusen år har befolket området. Det er arven Finnmark bærer med seg.

Derfor er det viktig for Høyre å føre en politikk som sørger for at det bor folk i hele landet og i hele Finnmark. At vi erkjenner at Finnmark har noen særegne fordeler og utfordringer som resten av landet ikke har. Det er spesielt relevant nå som vi skal bygge opp samfunnet igjen i etterkant av COVID-19-pandemien. Vi skal skape mer og inkludere flere.

Vi mener at for å skape mer og inkludere flere, trenger man en ja-politikk. En regjering som sier tydelig ja til næringsutvikling. En regjering som ønsker å effektivisere offentlig sektor og en regjering som gjør tydelige prioriteringer i skattepolitikken, så folk kan sitte igjen med mer av sine egne penger hver måned.

I Finnmark ligger mulighetene foran oss. Det ser vi ved at man snart kan starte med gruvedrift i Kvalsund. Det ser vi ved de unike mulighetene innen turisme og reiseliv som ligger i Finnmark og det ser vi i byene og bygdene i Finnmark, hvor gründere satser på sine ideer for å skape en jobb i sitt eget lokalsamfunn. Disse mulighetene vil vi i Høyre støtte opp om.

Verden befinner seg i en pandemi. Det gjør hverdagen litt vanskeligere og mer utfordrende for oss alle. Vi har forsøkt å styre Norge trygt gjennom krisen. Det ser ut til å gå bra, men det er ikke vi som skal ha æren og takken. Den går til alle dere som har vært med på dugnaden, og særlig til alle dere i vårt fantastiske helsevesen. Det gjelder ikke minst nå i julen. Dere som går på jobb når vi andre tar ribben ut av stekeovnen. Og ikke minst dere som tar vare på de som ikke har noen andre. Dere er helter.

Norge er heldige, fordi vi har oljefondet å falle tilbake på. Pengene skal forvaltes og brukes med klokskap slik at vi gjør det mulig å skape flere jobber og vekst. Ikke bare i dag, men også fremover. Derfor har vi doblet samferdselsbudsjettet siden 2013. Man kan ikke kjøre hverken sørover eller nordover i landet på sommeren uten å tilbringe mye tid i kø på grunn av veiarbeid. Nye strekninger bygges og ny asfalt legges. Dette skal vi fortsette med. Samtidig skal vi legge til rette for flere jobber i hele landet. Det skal satses på klima og CO2-lagring vil være viktig i et klimaperspektiv. Derfor vil regjeringen over tid bevilge nesten 17 milliarder til prosjektet «Langskip» som omhandler CO2-lagring og CCS-teknologi.

Å styrke pasientens stilling og kontroll er kjernen i Høyres mål om å skape pasientens helsevesen. Valgfrihet og mer makt til pasientene er også bakgrunnen for at vi har innført pakkeforløp for kreft og andre sykdommer, brukermedvirkning i forskningsprosjekter, Fritt behandlingsvalg og sagt at ingen beslutninger om pasienten skal gjøres uten pasientens deltakelse. Det skal vi fortsette med.

Vi har også gjort mye på sykehussiden. I Finnmark alene har vi bygget nye Kirkenes sykehus, startet arbeidet med å bygge nye Hammerfest sykehus, ferdigstilt SANKS, fått på plass ambulansehelikopter i Kirkenes og bygget nye Klinikk Alta. Høyres slagord for valgkampen til neste år er «Skape mer og inkludere flere». Vi mener at vi heller vil bake kaken større. Klarer vi å skape mer, vil det også bli flere jobber som kan inkludere flere i arbeidslivet. Det er både veien ut av pandemien, men det er også det som skal legge grunnlaget for fremtidens Finnmark, fremtidens Nord-Norge og fremtidens Norge.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken