Årets siste sommerdag i Finnmark?: – Tendensene tyder ikke på varm luft igjen

VADSØ: En grå dag i Vadsø Onsdag 5. august.

VADSØ: En grå dag i Vadsø Onsdag 5. august. Foto:

Meteorologen forteller også hvordan festivalværet blir på Varangerfest 2020.

DEL

Generelt over hele Finnmark er det denne onsdagen en grå dag, men det kan lette litt utover dagen. Meteorologen kan fortelle at skyene allerede er begynt å lette på Finnmarksvidda.

– Vi har rolige vindforhold stort sett over hele regionen, og morgendagen ser enda bedre ut. Det vil fortsatt være rolig vind og perioder med sol! På torsdagskvelden vil det trekke inn et lavtrykk fra vest, så noen skyer blir det. Men lite nedbør, sier Erin Arnesen, vakthavende meteorolog.

Øst har best håp

Arnesen forteller at Øst-Finnmark kan ha best håp for torsdagskvelden.

– Det kan bli en ganske bra ettermiddag lengst øst, men samtidig vet man aldri med den havtåken, men potensialet er der. Temperaturene i Finnmark ligger på mellom 10 og 15 grader, noe de vil fortsette med på de fleste stedene dagene framover. Varmest vil det være på Varangerhalvøya, og kanskje Varanger generelt, for i Pasvik er det alltid litt varmere. Der er det for øyeblikket 16,2 grader. Langs kyststrøkene vil temperaturene holde seg under 10 grader, men over 9.

Inn mot helgen ser det ut til at det på fredag vil starte med et svakt lavtrykk fra vest, som vil føre til at temperaturene går litt ned og at det vil komme litt regn ved kystområdene.

– Men det er ikke vedvarende i øst, selv om vest kan ha regn hele dagen. Finnmarksvidda kan derimot forvente seg opp mot 20 grader. Lørdag ser derimot veldig bra ut! Det vil komme en sørlig, sørøstlig vind og temperaturene vil stige. Men dette været vedvarer ikke, sier Arnesen.

– Vil det si at lørdag kan være Finnmarks siste sommerdag?

– Det ser ustabilt ut framover, og tendensene tyder ikke på varmluft igjen. De peker på at det fra midten av august vil være gjennomsnittlige temperaturer, men det kan endre seg. For temperaturer ender seg fort lokalt, så jeg ville ikke gitt opp sommeren helt. Fra søndag venter nytt lavtrykk som kan ødelegge moroa, og det an bli regn. Så jeg vil si at dersom folk har muligheten, nyt denne lørdagen!

Festivalværet

I Vadsø er det Varangerfest i disse dager, og meteorologen går litt nærmere inn på hva feststemte folk kan vente seg.

– Lørdag blir helt klart best. I dag, onsdag, er det skyet og det kan komme noen regnbyger, men det vil sprekke opp litt utover dagen. Torsdag ser bedre ut. Ja, ganske bra faktisk. Det vil være en temperatur opp mot 15 grader og rolige vindforhold. Lavtrykket vil gi litt mer skyer og regn på fredag, men ikke store mengder. Det vil fyke gjennom ganske fort, og det blir ikke mange timer med nedbør, sier Arnesen og legger til:

– Lørdagen kan gi opp mot 20 varmegrader og rolige vindforhold.

Meteorologen forteller også at de har farevarsel på skogbrann, og ber derfor folk være forsiktige med bål ut i naturen.

Artikkeltags