Det ordskiftet som nå pågår i forbindelse med Finnmark Aps styrebehandling av fellesnemnd-saken er fullstendig galskap.

En gruppe mennesker, representanter for aksjonsgruppa For Finnmark, har over lang tid hisset opp stemningen blant folk i Finnmark på en utilbørlig måte. Gruppa er selvfølgelig ikke liten. Det er mange som støtter saken, men det er noen få som egler og hisser opp. Det gjør de på en snedig måte – å legge ut medieoppslag med meget opphissende kommentarer. Hva synes vi om dette? Antyde at den og den står bak, insinuasjoner om svik. Det er gjerne tre-fire røde sinte emoji-fjes. Store bokstaver, farger, store ord. Klokkeklare og spissede budskap, alt for å påvirke. De bruker alle knapper man kan trykke på for å skape en aggressiv stemning. Det er halvsannheter, men også direkte usanne påstander. Og det har vært formidlet en sterk forakt for de som har forsøkt å balansere og være kritisk, blant annet medier som har til oppgave å belyse saker fra begge sider. I nyhetsdekningen må mediene speile flere syn, det er en demokratisk plikt.

Nå havner sikkert dette innlegget i gruppa for «For Finnmark». Muligens kommer noen med en betraktning om hvilken idiot jeg er. Så kan mobben bare kaste seg på. Så tar det sikkert mer og mer av. Det er en klassisk oppskrift, og jo lengre debatten pågår, jo mer tarvelig blir jo nivået. Det er til og med folk som har antydet borgerkrig. Snakk om å blåse ting ut av alle proposisjoner. Folk hisser hverandre opp og filteret forsvinner og det blir et helt grusomt resultat.

Det er direkte fælt å se politikere som gir av sin tid, som står på og kjemper for Finnmarks sak blir mobbet, idiotforklart og kalt «Judaser». Jeg tror de aller, aller fleste tar avstand fra de som til og med retter trusler og regelrett hetser, men disse roper ikke høyt i kommentarfeltene. De overdøves av de som roper og hoier med store bokstaver, det er ikke sikkert de er så veldig mange, men veldig høylytte. Og de er selvfølgelig ikke bare der, men også i andre fora. De har latt seg verve i en kampanje som ikke har spilt med åpne kort. De har fortalt folk noe annet enn det som er sannheten, og det er uredelig.

Jeg vet ikke med andre, men jeg synes i alle fall ikke det er greit når Kristina Hansen, som har opphav fra Færøyene bes å reise tilbake dit hun kom fra og henges ut som «utlending». Det er ikke greit at folk kommer med stygge personkarakteristikker av Tarjei Jensen Bech og Geir Ove Bakken bare fordi de har tatt et annet standpunkt enn å gå til sak mot staten. Det er ikke greit at folk legger ut bilder av galger med de insinuasjonene det gir.  Det er ikke greit at Arne Pedersen i gruppa «For Finnmark» pisker opp et voldsomt hat mot Ingalill Olsen på ekstremt tynt grunnlag. Han oppgir ikke engang noen kilde for sine påstander om at hun skulle være arkitekten som sørget for at aksjonistene ikke fikk oppfylt sitt ønske om rettssak. Det kunne vært nevnt veldig mye mer. Debatten har dessverre kommet ned på et lavmål.

Det reiser noen klare spørsmål: Hvorfor går ikke de som står bak gruppa ut offentlig og tar avstand fra det som har utviklet seg til en regelrett kloakk av personsjikane og hets. Hvorfor ber de ikke folk å oppføre seg, eller utestenger dem? Hvorfor sier ikke fornuftige folk fra at dette ikke er greit? Det er greit å være skuffet, men folk må da virkelig kunne ta seg sammen og tenke på hvordan man ytrer seg. Det er ingen som tar en slik språkbruk seriøst og alt man oppnår er at folk møter det med hoderysting. Dessverre har også politikere kastet seg på med uttrykk som at folk skal ha røyket sokker og sammenligninger sammenslåing av fylkeskommunene med krigen. Det blir fullstendig useriøst, og trekker ned nivået.

Har skremselspropagandaen gått til hodet folk? Vet man faktisk hva det egentlig er snakk om? Spørsmål som omhandler lokalisering blir gjerne voldsomt styrt av følelser. La oss prøve å se forbi føleriet og på faktum i saken.

Det er at lederen i Finnmark Ap, Kristina Hansen, sammen med flere har kjempet en tøff kamp med Troms for å komme i mål med en løsning i det som var en uholdbar situasjon. Avtalen som er forhandlet frem, er god og sikret lik representasjon i fellesnemnda. Alternativet var at kun Troms hadde styrt prosessen. Troms Ap hadde nemlig bestemt seg for å møte i fellesnemnda på mandag, og ta beslutningene alene, uten Finnmark. Dette var absolutt siste frist for Finnmark til å komme med og bidra, og det ville vært direkte uansvarlig om Arbeiderpartiet skulle gi seg hen til populisme og gamblet med hele fremtiden til de ansatte i Finnmark fylkeskommune. Vi skal være glad det finnes ansvarlige politikere som tar ansvar i stedet for å gå løs på dem med mobbing og ukvemsord.

Midt oppe i følelsene og oppvigleriet, har folk glemt noe vesentlig når det kommer til denne sammenslåingen, og det er det aksjonistene vil. Det er følelsene de pisker opp hele tida. Faktum er at  Finnmark skal ligge der hvor det alltid har vært. Folk som bor her er finnmarkinger for all fremtid. Vi skal fortsatt ha Finnmark politidistrikt. Det samme med Finnmarksykehuset. Vi skal ha Finnmarkseiendommen. Identiteten blir ikke borte selv om fylkeskommunen endres på.

Man kan jo se til Trøndelag hvor sammenslåingen allerede er gjennomført. Dette skriver Adresseavisen i Trondheim i sin lederartikkel i dag, 12.12: «Snart ett år er gått som et samlet fylke, noe den gjengse trønder neppe har merket særlig mye til. Fylkeskommunen er i liten grad en aktør folk har behov for å oppsøke».

Det er ganske langt unna det bildet som er skapt av det grusomme vi i Finnmark skal igjennom nå.

Avgjørelsen er nå tatt i Arbeiderpartiet og man må komme seg videre. Nå må vi forsøke å legge dette bak oss og slukke brannen og forsøke å ta et oppgjør med sånn språkbruk som vi har sett. La oss heller ikke glemme å se menneskene oppe i dette. Det er ikke noe hyggelig å bli sjikanert og idiotforklart. Hadde du ikke sagt det til vedkommende på gata, så ikke gjør det på nett heller.