– Vi har hatt tett dialog med kommunelegen i Vardø og har sammen tatt en avgjørelse på å stenge apoteket ut dagen. Den siste tiden har medisiner og annet blitt levert nærmest gjennom en sprekk ut døren til kundene fordi at dette er eneste apotek i byen. Vi dekker tre kommuner. Men nå måtte vi ta en avgjørelse på å stenge, sier Kristin Bryntesen Watndal, HR-ansvarlig ved Vitus apotek Norge.

Bakgrunnen for stengingen er altså at en av de ansatte har symptomer på det som kan være koronaviruset.

Venter på prøvesvar

– Det er foreløpig ikke påvist smitte på våre ansatte, men vi avventer prøveresultater, og regner med at de vil være klare i morgen. En av våre ansatte viser symptomer på det som kan være en vanlig lungebetennelse, men disse symptomene og symptomer på koronavirus er vanskelig å skille fra hverandre, så vi ønsker å være på den sikre siden, sier Watndal.

Hun understreker at ingen av de ansatte har vært på reise i risikoområder den siste tiden.

Apoteket ble altså stengt tidligere torsdag, og åpner ikke igjen før fredag morgen. Da har apoteklokalene blitt vasket ned, og apoteket får inn ansatte fra Vitus apotek i Kirkenes slik at driften kan gå tilbake til det normale.

Tar kontakt med kunder

I mellomtiden ønsker Vitus apotek å følge opp alle kunder som kan ha vært i kontakt med den aktuelle ansatte de siste 14 dagene.

– Vi har iverksatt en analyse av kundene vi har håndtert den siste tiden. Vi vil ta kontakt med dem de nærmeste dagene, og vi prioriterer dem som er i risikogruppen først. Deretter blir også øvrige kunder kontaktet, sier Watndal.

Det er det eneste Vitusapoteket i Norge som har måttet stenge på grunn av korona-mistanke. Allerede klokken ni fredag morgen kan imidlertid kundene allerede vende tilbake. Watndal understreker at de i mellomtiden ikke kan hjelpe til med å selge medisiner. Dersom det er behov for akutt hjelp, henviser hun til helsetjenesten.

– Apoteket åpner fra klokken ni fredag, og så fort vi har fått resultatene tilbake fra våre ansatte, så vil vi også videreformidle dette, avslutter hun.