Helga Pedersen har tatt sin livs kanskje viktigste avgjørelse. I 2017 tar hun farvel med rikspolitikken og blir sauebonde i hjembygda Vestertana.

Lørdag går Helga Pedersen (42) av som nestleder i Ap. Og om to år flytter hun og familien hjem til Vestertana. Da skal foreldrene Hjørdis og Terje Pedersen endelig få avløsning. De har passet sauene siden Helga overtok gården i 2005.

Bestemte seg i fjor

– Det er veldig overveid, sier Helga Pedersen på telefon fra Oslo. Onsdagen ble veldig travel etter at hun kunngjorde sin avgang fra rikspolitikken i 2017. Hun tar ikke gjenvalg til Stortinget.

Først de siste dagene har hun tatt den endelige avgjørelsen, men det er et helt år siden hun ga leder Ingalill Olsen i Finnmark Ap beskjed om at dette høyst sannsynlig ville skje. Den samme beskjeden fikk partileder Jonas Gahr Støre sist høst da Helga sa at hun ikke ønsket gjenvalg som nestleder.

Det var rundt årtusenskiftet at Helga Pedersen for alvor dukket opp på den politiske arena. I 2001 var hun personlig sekretær for handelsminister Grethe Knudsen. To år etter ble hun fylkesordfører, men rakk ikke å fullføre fireårsperioden. I 2005 kom enda større oppgaver da ble hun fiskeriminister, og to år deretter nestleder i partiet.

Mange så på jenta fra Vestertana som Jens Stoltenbergs etterfølger helt på topp i Ap, men sånn gikk det altså ikke.

Klare planer

Helt siden 2005 har hun vært veldig klar på at hun ikke skulle være rikspolitiker til hun ble pensjonist. Hun skulle hjem for å drive sauegården, men har vært vag på når det skulle skje. Nå er altså all tvil ryddet av veien.

– Jeg gleder meg til å flytte hjem. Mine barn har aldri har opplevd å ha en mor som ikke er en del av rikspolitikken. Det skal de få nå mens de ennå er små, sier Helga.

Hun har kombinert de krevende politiske toppverv med å bli mamma to ganger. Tidspunktet for hjemkomsten passer perfekt med tanke på at yngstedatter Maja (4) da begynner på skole, nærmere bestemt Boftsa skole. Eldstedatter Anna (8) går på skole i Oslo, men har også tidvis vært elev i Boftsa når familien har vært i Tana.

Fortsatt politikk

Selv om Helga Pedersen forlater rikspolitikken når stortingsperioden er over, blir det ikke slutt på all politisk virksomhet. Men hun ler godt av spørsmålet om hun skal bli ordfører i Tana eller fylkesordfører.

– Jeg skal bli sauebonde i Vestertana. Gården venter. Jeg er mine foreldre evig takknemlig for at de har passet sauene i alle årene. De skulle jo bli pensjonister, men fikk heller mer å gjøre. Nå har vi hundre vinterfora sauer. Fjøset har vi bygd ut til å ta 150. Planen er gradvis økning. Jeg skal nok drive politikk på ett eller annet nivå, men er ikke fin på det i så måte. Jeg er fornøyd med å være menig medlem i Tana Ap. Der er det en veldig flott gjeng.

– Men blir det ikke smått lønnsmessig. Sauebønder har vei ikke akkurat stortingslønn?

– Nei, det skal være sikkert. Jeg må finne noe ved siden av sauedrifta, men har god tid til å finne ut av det, sier Helga Pedersen.

Det hører med at ektemannen Erik Brenli har fast jobb i avisa Ságat. Han har vekslet mellom å jobbe i Oslo og Tana.