Anders Bjordal i NVE om Kråknes-skredet: – Nå har «etterforskningsgruppa» blitt satt ned

STARTER ARBEID MED Å FINNE ÅRSAK: Anders Bjordal (NVE) er en av flere som vil jobbe sammen med en arbeidsgruppe for å finne årsaken til det store jordskredet utenfor Alta.

STARTER ARBEID MED Å FINNE ÅRSAK: Anders Bjordal (NVE) er en av flere som vil jobbe sammen med en arbeidsgruppe for å finne årsaken til det store jordskredet utenfor Alta. Foto:

NVEs ekspertgruppe ble satt ned torsdag. Da startet også jobbe med å finne ut hva som var årsaken til jordskredet i Krånes utenfor Talvik i Alta.

DEL

Anders Gylland i Multiconsult skal lede gruppen som skal finne ut årsaken til det store jordskredet på Kråknes utenfor Talvik, et skred som tok med seg flere boliger på havet. Med seg i «etterforskningsgruppa» får han Jean-Sébastien L'Heureux i Norges Geotekniske Institutt (NGI), Stein-Are Strand i Norges Vassdrags og Energidirektorat (NVE), Samson Degado (Statens vegvesen) og Steinar Nordal (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

STORT SKRED: Kvikkleireskredet i Kråkenes utenfor Alta var svært stort, men det er ikke uvanlig at det går slike skred i Norge.

STORT SKRED: Kvikkleireskredet i Kråkenes utenfor Alta var svært stort, men det er ikke uvanlig at det går slike skred i Norge. Foto:

– I tillegg er det flere eksterne som skal bidra inn med informasjon til gruppen. Blant annet skal Norges geologiske undersøkelse (NGU) bistå oss, forteller Stein-Are Strand til iFinnmark.

LES OGSÅ: Gamle E6 raste ut ved Kråknes: – Så bare store bølger i sjøen

Han er også selv et medlem av gruppen som har blitt satt ned.

– Personene i denne gruppen skal sammen se på årsaken til skredet. Nå har vi hatt et oppstartsmøte hvor vi har orientert hverandre. Så er vi i ferd med å legge en plan for det videre arbeidet vi skal foreta oss, sier Strand.

Fremdrift

Anders Bjordal (NVE) var også med på det første møtet i arbeidsgruppen.

– Det ble en god diskusjon hvor man presenterte videoer, filmer og oppmålinger. Vi presenterte alt vi hadde av opplysninger og diskuterte og snakket bredt. Det handler nå om hva vi trenger å skaffe og fordele arbeidsoppgaver. Videre ble det satt en frist til august, da det blir et neste møte for å se gjennom dokumentasjonen vi da har fått på plass. Videre forstår jeg at man skal bruke september til å jobbe videre, og så, forhåpentligvis, komme med en konklusjon i oktober, sier Bjordal til iFinnmark.

I tillegg til informasjon som skal samles, kan det også være aktuelt å foreta flere grunnboringer.

– I tillegg til den nevnte gruppen, kommer det også til å være andre som bidrar. Raset var spektakulært, og alle som har blitt forespurt om å være med i arbeidet med å finne ut hva som skjedde, har takket ja. Det er klart at det er spennende å gå inn og finne ut hva som skjedde, avslutter Anders Bjordal.

Artikkeltags