(Nordlys) Et amerikansk fly, av typen US Osprey, ble meldt savnet sør for Bodø.

Et mannskap på fire var ute på treningsoppdrag og skulle etter planen ha landet igjen like før klokken 18.

– Et redningsselskap sammen med et Orion-fly ble satt inn i søk. Men værforholdene er utfordrende og ventet å bli verre utover, sier pressevakt Jan Eskild Severinsen i Hovedredningssentralen til VG, som først meldte om ulykken.

– Flyet opererte fra Bodø - det betyr at det tok av fra Bodø, sier Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til Nordlys. Han henviser til Hovedredningssentralen for ytterligere opplysninger.

Klokken 22.00 melder HRS at det er gjort funn i Gråtådalen ved Beiarn. Redningsmannskaper er på vei til stedet.

– Man har ikke vært på selve funnstedet, så man vet ikke noe om de fire som var om bord. Men vi vet at det er et krasjsted, sier pressetalsmann Jan Eskil Severinsen i HRS til NRK.

Oberstløytnant Ivar Moen, talsmann for Nato-øvelsen Cold Response, sier til NTB at flyet er del av den storstilte militærøvelsen som er i gang i Nord-Norge.

Det er varslet et kraftig uvær i Nordland, der det er sendt ut oransje farevarsel for regn. I tillegg er det fare for kraftig vind, flom og snøskred, melder NTB.

iFinnmark laget sak da Osprey var på øvelse i Finnmark 12. desember 2019, og var stasjonert ved Banak flyastasjon i Lakselv.


  • V-22 Osprey er et amerikansk militært luftfartøy med en 12-meter tiltrotor på hver vinge. Luftfartøyet kan ta av og lande vertikalt eller på en kort rullebane som et helikopter, og det kan fly som et vanlig propellfly når det er kommet i luften.