Gå til sidens hovedinnhold

Altaværinger er også finnmarkinger

Bare fordi noen er fra Alta, så kan de ikke ekskluderes fra slike prosesser, som mange mener er tilfellet med Tommy Berg i SV.

UKESLUTT

Det er kaos og opprør i SV etter nominasjonsprosessen i partiet, hvor Tommy Berg fra Alta ble vraket i tolvte time.

Bråket er for det første trist for SV. Det virker åpenbart at med den interne krigen, kan ikke partiet ha noe håp om å sikre seg representasjon på Stortinget. Det virker rett og slett ikke som et sterkt styringsalternativ. Man har endt opp med en relativt fersk kandidat på topp i Amy Brox Webber fra Sør-Varanger, som helt sikkert kan være flink, men som få i Finnmark kjenner til. På andre plass er den mer rutinerte Johnny Ingebrigtsen, som riktignok er dømt for miljøkriminalitet fra da han senket sin sjark ulovlig, noe som neppe klinger spesielt godt hos miljøbevisste SV-velgere.

Les mer

Flere melder seg ut av partiet: – Vi kan ikke forsvare prosessen som har vært

Les mer

Hanne Harila har meldt seg ut av SV: – Det har vært en råtten prosess

Samtidig har saken utløst sterke reaksjoner utenfor partiet. Ronny Berg (Frp) og Vegar Heitmann (Sp) rykket denne uken ut i iFinnmark og mener det er åpenlyst at resten av Finnmark har en agenda mot Alta, og anser det som et demokratisk problem at en så stor andel av fylkets innbyggere ikke får muligheten til å bli representert. – Vi klarer ikke å stå samlet om noe, sier Ronny Berg.

Og det problemet har kommet til overflaten mange ganger den siste tiden. Enten det er snakk om helse, samferdsel eller infrastruktur, så ender ofte debattene med svært skarpe fronter.

Går vi noen tiår tilbake, så utgjorde fylkestinget ordførerne i alle kommunene. Man møttes og hestehandlet, inngikk noen kompromisser som alle kunne leve med, og gikk videre. Det var kanskje ikke helt ideelt, men det fungerte i alle fall. Delegatene kunne reise hjem og hadde noe med seg i kofferten som de kunne selge inn til sine. Det var ta og gi, fremfor spetakkel og åpenlys krangling.

Når det erstattes med hard makt og det skapes så tydelige vinnere og tapere, og metoder som stygge personangrep benyttes som våpen, så utløser det også sinne og frustrasjon, og en svært polarisert debatt.

Men påstanden om at hele Finnmark er imot Alta er åpenbart feil. Det inntrykket stemmer rett og slett ikke. Et godt bilde på det, er at de som har satt ned foten og sier at nok er nok i partiet SV etter helgas nominasjonsmøte, er ikke folk fra Alta. Det er profilerte partifolk fra Vadsø og Sør-Varanger som har takket for seg i protest mot det som har skjedd i partiet.

Så er heller ikke SV ikke alene i å stå uten Alta-kandidater. Også Arbeiderpartiet og Senterpartiet står uten. I Arbeiderpartiet ble det riktignok beklaget, og lokalpartiet valgte selv å trekke sine kandidater, men like fullt står Ap med en liste uten folk fra den mest folkerike regionen. Det er vanskelig å se for seg at sentrale Sp- og Ap-folk i Alta da helhjertet vil kjempe for partiene gjennom en tøff valgkamp.

Alta kan selvfølgelig ikke regne med å seile inn og kapre topplasseringer i alle partier. Men begrunnelsen må være kandidatenes egenskaper og dyktighet, det kan ikke være bostedsadresse som er avgjørende. Bare fordi noen er fra Alta, så kan de ikke ekskluderes fra slike prosesser, som mange mener er tilfellet med Tommy Berg i SV.

En undersøkelse tatt opp i forrige uke av InFact, viser at det er flertall i Alta-regionen for å forbli en del av storfylket. Reverseringsspørsmålet skaper ikke mye begeistring i Alta som andre steder i fylket.

Les mer

Stor meningsmåling: Flertall for reversering i Finnmark, men i Alta-regionen er det flertall for storfylket

Målingen ble tatt opp før nominasjonsbråket i SV.

I etterkant av bruduljene den siste tiden, har Alta kommune denne uken valgt å bestille en utredning av muligheten for å forbli en del av Troms, selv om resten av fylket ønsker seg ut av sammenslåingen. Det kan i verste fall velte hele prosessen med reversering, og føre til at Troms og Finnmark fortsetter som i dag. Det er nemlig svært vanskelig å se for seg at det skal bli opprettet et fylke med 40.000 innbyggere, som vil være mindre enn svært mange norske kommuner. Og når man sier at Stortinget ikke skal bruke tvang og at det skal være frivillig, så vil det jo da være tilsvarende vanskelig å bruke tvang mot Alta kommune dersom de kommer til at de vil forbli i fylket de er i idag.

Finnmark er et stort fylke, men veldig lite i folketall. Vi trenger rett og slett alle vi kan få, om de er fra Vardø, Tana eller Alta. Det må finnes gode løsninger som er tuftet på klokskap og oppnås gjennom dialog. Det virker i enkelte saker dessverre som det er en mentalitet om at det er nesten like bra at naboen ikke får noe, som at man selv blir tilgodesett. Det er skadelig.

For å få det til må konfliktnivået tas ned, og man må søke å finne omforente løsninger. Det å legge opp til krig i hver minste sak, er en svært dårlig strategi om man har håp om å samle Finnmark til et fylke igjen.

Samtidig er jeg helt sikker på at folk i Alta føler et svært sterkt bånd til resten av Finnmark. Det er heller ikke sikkert det er så lurt å gå fra å være størst, til å måtte kjempe med Harstad, Senja og Tromsø. Altaværingene er også finnmarkinger, og er glad i fylket og det som gjør Finnmark til Finnmark. Dersom man i stedet for å føre krig, kan prøve å ha forståelse for hverandres utfordringer, svelger noen kameler og legger opp til kompromisser, så kan helt sikkert sårene leges. For det er tross alt mange felles utfordringer man kan samle seg om her i fylket. Og det går an og både ta og gi slik at man finner gode løsninger som alle parter kan leve med.

Hvorfor kan ikke for eksempel Alta støtte Hammerfest i kampen for etablering av Visting sin driftsorganisasjon i kampen mot Harstad? Og bør vi ikke alle som bor i Finnmark støtte opp om Vadsø, som kjemper en desperat kamp mot befolkningsnedgang og butikkdød? Når Kirkenes kommer i dragkamp mot Tromsø, kan vi melde oss på og gi dem støtte. Og når meieriene i Alta og Tana trenger hjelp, så koster det vel oss lite å kjøpe literspakker med melk fremfor de store som kommer fra Harstad.

Om ikke vi klarer å stå sammen, så blir det veldig enkelt for andre å vinne konkurransen. Det er bare å kjøre splitt og hersk internt i Finnmark, så har man det gående. Det er få ting som er så effektivt hvis man skal legge litt røyk.

Om konfliktnivået skal videreføres på samme nivå som i dag, og man ikke klarer å bli enige om noe, så er det vanskelig å se for seg et gjenforent Finnmark fylke som før sammenslåingen. Det handler om å se hverandres behov og forstå at alle ikke kan få alt, men alle kan få noe.

Kommentarer til denne saken