Byr sekssifret for laksedøgn

Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Fiffen åpner lommebøkene for laksedøgn i Altaelva. DEBATT: Bør laksedøgn auksjoneres bort?

DEL

(Finnmark Dagblad) To eksklusive døgn i Altaelva auksjoneres bort i fasjonable Astrup-Fearnleys lokaler i Oslo torsdag kveld. Allerede har pengesterke fiskere lagt inn forhåndsbud på 100.000 kroner.

Som en del av kampanjen «Redd villaksen» har stiftelsen Nordatlantisk villaksfond (NASF) satt i gang med en egen auksjon i Norge. Det for å redde villaksbestanden.

Der auksjoneres to svært gode laksedøgn i Altaelva bort, og et forhåndsbud på 100.000 kroner har allerede kommet inn.

For spesielle folk

– Hvis jeg skulle tippe tror jeg vi kan komme opp på 150.000 kroner for dette. Det kommer helt an på tilbyderne, men vi har flere interessenter og det hjelper alltid, sier styremedlem Gerhard Schive i NASF Norge.

For folk flest er dette en noe stiv pris å betale for et par fiskedøgn i Altaelva.

– Hehe – ja. Det er utrolig hva folk er villige til å betale for å fiske i den elva. Det er nok for litt spesielle folk som har penger og er villig til å betale godt for å fiske der, sier Schive.

For stinne lommebøker

For to år siden kom auksjonsprisen godt over 100.000 kroner for de samme døgnene, mens det for tre år siden kom inn mellom 150.000 kroner og 200.000 kroner.

– Jeg tror vi var oppe i omtrent 180.000 kroner da det var på det beste i Altaelva, sier Schive.

Og ettersom det arrangeres på ærverdige Astrup-Fearnley museet i Oslo, tiltrekkes det naturlig en spesiell klasse mennesker – med stinne lommebøker.

Sikret storlaks

– Vi er med på dette for å støtte opp om oppkjøp av garnrettighetene i Trondheimsfjorden for å ta vare på villaksbestanden. Samtidig høster også vi erfaring av det, sier daglig leder Ivar Leinan i ALI.

Det er Alta laksefiskeri interessentskap (ALI) som har donert et fiskekort på to av de aller beste laksedøgnene i Altaelva.

«Tidligere har de som har fisket fått opp til 11 storlaks. Andre har fått enda flere. Alta er det sted i verden det tas flest laks over 20 kilo og det står garantert fisk i slik størrelse på Langstilla», står det i auksjonskatalogen.

Prima laksedøgn

– Vi var ikke med i fjor, men har vært med på denne auksjonen tre-fire ganger tidligere, sier Leinan.

Det er kort nr. 18 - Brattstrømmen 22. juli og kort nr. 19 - Langstilla 23. juli som auksjoneres bort med 1 stang (som kan deles av tre fiskere).

Dette betegnes som det ultimate av laksefluefiske i absolutt «primetime» i Altaelva - ifølge auksjonsbeskrivelsen.

– Det er ikke de aller mest eksklusive døgnene vi har, men det er veldig gode døgn likevel, smiler Leinan.

Kjøp av garnrettigheter

Pengene fra auksjonen går via «Redd villaksen»-kampanjen til oppkjøp av garnrettigheter. I frøste omgang gjelder dette for Trondheimsfjorden.

Men på sikt kan dette også bli aktuelt i Altafjorden.

– Vi har diskutert oppkjøp av garnrettigheter i Altafjorden internt i ALI. Men her er det litt mer komplisert enn i Trondheimsfjorden. det fordi FeFo er blant de største eierne, sier Leinan.

Er det riktig at laksedøgn auksjoneres bort til høystbydende? Kommentér det nedenfor:

Artikkeltags