34-åring har ikke hatt førerkort siden 2010: Nå er han dømt for en rekke forhold bak rattet

Artikkelen er over 2 år gammel

Men han ble også frikjent for et av punktene i tiltalebeslutningen.

DEL

34-åringen var tiltalt for en rekke forhold i forbindelse med et trafikkuhell i Alta sentrum den 8. november 2016.

Blant annet å ikke ha gyldig førerkort til å kjøre bil, og unnlatt å oppgi navn og adresse til den andre parten involvert i uhellet.

I tillegg gikk tiltalen ut på at han har brukt narkotika i forkant.

Ikke hatt førerkort siden 2010

Tiltalte forklarte i retten at han ikke har hatt førerkort siden 2010.

Han erkjente straffskyld for blant annet å ha tatt piller, rivotril og Subutex, dagen før han kjørte bil. Han hadde ingen tanker om han var klar til å kjøre bil eller ikke den 8. november 2016.

Etter trafikkuhellet, kom en politibetjent til stedet. Han mente at 34-åringen var svært beruset og snakket usammenhengende. Retten kom fram til at han hadde en beruselsesgrad tilsvarende en alkoholpromille markant over 1,2.

Når det gjelder selve uhellet bevitnet en mann at 34-åringen kræsjet i en annens bil. Bileier har forklart til retten at sammenstøtet var lite, og anslo skadene på bilen sin til 30.000 kroner.

Frikjent for et punkt

Retten fant han skyldig i alle punkter, bortsett fra ett: «Å ha tatt en motorvogn og brukt eller forføyet over den». Det var snakk om at 34-åringen ble avskjediget fra jobben, men brukte varebilen etter beskjeden var gitt, samme dag. Retten fant derimot at det forelå tvil om han mottok avskjeden som arbeidsgiver sendte ham denne dagen.

«Det er ikke utenkelig at tiltalte brukte sin arbeidsgivers bil denne ettermiddagen i den tro at han fortsatt hadde rett til dette i forbindelse med sitt ansettelsesforhold. Ettersom det foreligger rimelig tvil om tiltaltes forsett, skal tiltalte frifinnes.»

Fengsel og erstatning

Men varebilen fikk derimot skader etter trafikkuhellet i sentrum.

Retten kom dermed fram til at han må betale 30.000 kroner i oppreisning til firmaet, og må sone 24 dager i fengsel for de andre forholdene. I tillegg må han betale en bot på 10.000 kroner, subsidiært fengsel i 15 dager.

Han er også idømt sperrefrist for å få tilbake førerkortet på tre år fra november 2016.

Artikkeltags