Ungdomsklubben har fylt et tomrom i 16 år: – Det eneste kravet vi stiller er at de oppfører seg

TILBUD TIL UNGDOMMENE: Kom.inn-leder Margit Djuve Edland har vært med siden starten, og i 16 år har Kom.inn vært en samlingsplass for blant annet City-ungdommene.

TILBUD TIL UNGDOMMENE: Kom.inn-leder Margit Djuve Edland har vært med siden starten, og i 16 år har Kom.inn vært en samlingsplass for blant annet City-ungdommene.

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er mange ungdommer mellom 13–19 år som har vært aktive brukere av Kom.inn siden «ungdomsklubben» i regi av Alta menighet, Filadelfia og Frikirka åpnet for 16 år siden.

DEL

Margit Djuve Edland er ansatt som diakon i Alta menighet der 75 prosent av stillingen er hjemlet til Kom.inn. Diakonstillingen er delvis finansiert av Alta kommune, delvis av kirka, eller bispedømmet. Lørdag feiret ungdomsklubben 16-årsdagen sin, og mange ungdommer tok turen innom får å feire bursdagsbarnet.

Djuve Edland har vært med siden tilbudet startet opp for 16 år siden, et tilbud som har samlet rundt 30 ungdommer hver dag fem dager i uken. I år har det vært flere ungdommer som har brukt Kom.inn som et samlingspunkt.

– Det har økt på i år, og det har vært rundt 50–60 forskjellige ungdommer ukentlig innom, forteller Djuve Edland, som er klar på at deres tilbud nede i kjelleren på Nordlyskatedralen er åpent for alle mellom 13–19 år.

– Det eneste kravet vi stiller er at de oppfører seg.

Biljard er en populær aktivitet blant ungdommene som stikker innom Kom.inn de fem dagene de har åpent i uka. Her er Rebekka Holmgren og Kari Lie Totland i aksjon.

Biljard er en populær aktivitet blant ungdommene som stikker innom Kom.inn de fem dagene de har åpent i uka. Her er Rebekka Holmgren og Kari Lie Totland i aksjon.

– Behov for et slikt sted

I forrige uke ble det arrangert et folkemøte i regi av Alta Frp om ungdom og rus. Blant dem som satt i panelet var Margit Djuve Edland. Hun fortalte under folkemøtet om deres rolle i ungdomsmiljøet, og de har blant annet samlet politi, Amfi-senteret og foresatte til et møte om situasjonen i ungdomsmiljøet i Alta. Noe av årsaken til at Kom.inn ble startet for 16 år siden var at både kommune og menighetene så at det var et behov for et tilholdssted for City-ungdommen. Et sted de kunne møtes og samtidig få voksenkontakt.

– Vi når mange ungdommer fra flere lag av samfunnet, og dette skal være et trygt rom for ungdom. Her kan de unge møte andre ungdommer, bli kjent og slappe av. Vi ser at det er behov for et slikt tilbud og vårt konsept, sier Djuve Edland.

Vise at man bryr seg

Det er mange aktiviteter som ungdommen kan bedrive hos Kom.inn. De har Playstation, biljard og et eget kjøkken som de unge kan bruke. Blant annet er biljard en god isbryter for de unge. Hensikten med tilbudet er å gi ungdommer uansett bakgrunn et trygt rom å møtes.

– Det handler om å vise at man bryr seg, og de får være seg selv her. Det kan også ha en preventiv effekt, ettersom vi fanger opp mange ungdommer som kunne ha trukket til andre steder uten dette tilbudet, forteller Kom.inn-lederen, som er utdannet diakon og barnevernspedagog.

Margit Djuve Edland forklarer at det kan være en tålmodighetsprøve å få tillit hos enkelte ungdommer, men da handler det om å være tålmodig.

– Ingen ungdommer er håpløse, og vi har fått ungdommer med på det utroligste. For man skal ikke tro at de ikke ønsker å ha voksenkontakt. Selv om de kanskje er avvisende i første omgang må man fortsette å jobbe videre. Det er snakk om en sårbar og krevende fase i livet hvor vi som voksne kanskje må jobbe litt ekstra for å få tillit. Det tror jeg foreldre også må huske på, sier Edland. Om ungdommen av og til kan virke avvisende, betyr ikke de at de ikke trenger eller ønsker kontakt med foreldrene. 

Tøffe krav

Det skjer hele tiden endringer i ungdomskulturen fra generasjon til generasjon. Lederen på Kom.inn er klar på at det voksne gjør smitter nedover i ungdomsmiljøene. Dagens ungdommer er ikke bortskjemte, men de har andre utfordringer enn foreldregenerasjon.

– Vi må huske at voksne er forbilder hele tiden. Den moderne kulturen smitter ned til de unge. Derfor er det viktig å tenke over de voksnes oppførsel, opplyser Margit Djuve Edland.

– Det handler mye om selvtillit blant de unge. Det er tøft å måtte prestere hele tiden. 

Ikke konkurrenter

I dag er det Huset og Kom.inn som er samlingssteder for ungdommen i Alta. Det er to samlingssteder som ungdom i Alta kan møtes. Huset er også et sted hvor ungdommene får utøve sin kreative side gjennom musikk, dans og teater.

– Vi ser at det er behov for begge stedene, sier Djuve Edland.

ULIKE INTERESSER: Kari Lie Totland  og Rebekka Holmgren har tatt initativ til strikkekafe på Kom.inn. Det føyer seg inn i rekken av ulike aktiviteter som ungdommen selv kan starte opp på Kom.inn.

ULIKE INTERESSER: Kari Lie Totland og Rebekka Holmgren har tatt initativ til strikkekafe på Kom.inn. Det føyer seg inn i rekken av ulike aktiviteter som ungdommen selv kan starte opp på Kom.inn.

Flere aktiviteter

Det er ikke bare innendørsaktiviteter som står på dagsorden til Kom.inn. De har også en egen båt som de forvalter, og med den har de hatt flere utflukter. En gang i uka har de Kom.inn-fotball i Finnmarkshallen. 

– i årenes løp har vi hatt mange forskjellige utflukter og arrangement utover Kom.inns vegger. Mulighetene er mange, det er først og fremst tilgang på frivillige som begrenser hva vi kan gjøre. 

Artikkeltags