Gå til sidens hovedinnhold

«Mobberne sitter i fortsettelsen trygt i sine stillinger, for nå har saken endret seg til å hete læring»

Artikkelen er over 4 år gammel

Fokuset har vært at barn mobber barn, men virkeligheten er nok en helt annen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mobbing har vært et hett tema i det siste. Sentrale og lokale politikere, fagpersonell har vært på banen. Temaet er imidlertid bringt opp offentlig av enkeltpersoner som har følt dette på kroppen, og har som siste utvei turt å stå frem.

Andre har dessverre gått til det skritt med selvutslettelse for å få fred. Fokuset har vært at barn mobber barn, men virkeligheten er nok en helt annen. Det er voksne, byråkrater, fagpersonell, politikere som legger føringene. Barna følger bare etter.

Her må nevnes læreren Thorvald Barbo med lese og skrivevansker (dysleksi) i Alta, som ble mobbet ut av yrket av sine overordnede og kollegaer.

Fra min tid som elev ved barneskolen gruet jeg meg hver gang vi hadde stiloppgave. Noen utvalgte stiler ble lest høyt for klassen. Garantert ble stilene fra elever med skrive- og lesevansker lest opp. Læreren smilte, og gjennom sitt kroppspråk gjorde et stort nummer på bekostning av et sårt barnesinn. Kunnskapen  om dysleksi og mobbing synes å ha stått på stedet hvil siden 1950-tallet da jeg gikk på skolen.

Å tilkjennegi et slikt problem for offentlige byråkrater koster, i søken etter hjelp. Og ofte blir man ikke forstått på grunn av manglende kunnskap. Politikere som har stilt seg i front for velgerne, for å legge tilrette samfunns føringer til det beste er også mobbere. Noe som er utilgivelig.

Her må nevnes Bjørnar Bruer-saken i Alta. Og når slike saker blir kjent gjennom media, MÅ noe gjøres. I dette tilfelle nedsettes det utvalg bestående av sine egne til granskningen, i stedet for ekstern. Men ikke nok med det, også de personene som har signert anmeldelsen til Bjørnar Bruer, blir satt som til å lede dette arbeidet.

Mobberne sitter i fortsettelsen trygt i sine stillinger, for nå har saken endret seg til  å hete læring. 

Kommentarer til denne saken