Ronny tok dette bildet: – Jeg er ikke overtroisk, selv om folk sier at det har druknet to jenter i denne elva

Han skulle bare legge ut på Facebook et uskyldig bilde fra et andeløp i Tverrelvdalen. Men ved å studere bildet nærmere, fikk både fotograf Ronny Wilhelmsen og andre seg et støkk!

DEL

For ser man godt etter, så ser man tydelig det som ser ut som et jenteansikt i elva i høyrekanten av bildet.

Jenteansikt i elva

– Ja, det er ikke tvil! Man ser helt tydelig et jenteansikt i bildet, sier Ronny Wilhelmsen selv til iFinnmark.

Til vanlig er han kjent som Arbeiderparti-politiker både på fylkestinget og på Sametinget. Men nå altså mester bak et fotografisk blinkskudd som mange mener er både nifst og «spooky»!

- Naturlig forklaring

IKKE OVERTROISK: Ronny Wilhelmsen sier han ikke er overtroisk. Her er politikeren fotografert på Finnmark fylkesting 21. juni 2018 i Alta.

IKKE OVERTROISK: Ronny Wilhelmsen sier han ikke er overtroisk. Her er politikeren fotografert på Finnmark fylkesting 21. juni 2018 i Alta. Foto:

 

Selv mener han at dette har en naturlig forklaring.

– Det er nok naturlige refleksjoner i vannet som laget dette bildet der og da, sier Wilhelmsen.

Han tok bildet da han hadde kjøpt en and, og var med i kappløpet om å bli først i mål. Andeløpet var i regi av Tverrelvdalen skole- og ungdomskorps.

Er ikke overtroisk – men lærte om underjordiske

Og Ronny Wilhelmsen understreker at han ikke er overtroisk.

– Hadde jeg vært det, og trodd på underjordiske, eller «gofihtar» som det heter på samisk, ville saken stilt seg annerledes, ler Wilhelmsen.

Han sier at da han vokste opp i Porsanger, var faktisk de underjordiske pensum på skolen.

– Ja, vil lærte om de samiske sagnene i Porsanger, der de underjordiske var med. Også mine to eldste barn fikk lære om det i barnehagen i Olderfjord. Vi lærte blant annet at de underjordiske «låner» ting. Derfor kan noe plutselig være borte når du leter etter det, og så finner du det igjen senere på sin faste plass. Da har de underjordiske lånt tingen, mens den var borte, forklarer Wilhelmsen.

Godkjent av underjordiske

Mange er også historiene i Finnmark om at man må spørre de underjordiske om lov, før man bygger bygg. Den tradisjonen fulgte man, da Sametinget skulle utvide i Karasjok i 2015.

Også da Finnmarkseiendommen skulle bygge sitt nye bygg i Lakselv, sov man på tomta.

Skremte gutt med Stállu

Ronny Wilhelmsen sier at det er vanlig i samisk barneoppdragelse å skremme barn, blant annet med underjordiske, for å holde barn unna skumle situasjoner.

– Det var vanlig å skremme ungene med de underjordiske for å holde ungene unna fjæra om vinteren når det var farlig løs is, og borte fra elvebredden om våren, når det er høy vannføring.

Wilhelmsen har selv holdt tradisjonen ved like:

– Det var en mamma som var redd for gutten sin, som likte å sykle til en foss. Hun var redd for at han skulle ramle uti. Jeg fortalte han en historie om stálluen, og han sykler visstnok ikke lenger til fossen, ler Ronny Wilhelmsen.

Her kan du lese mer om Stállu

To jenter skal ha druknet i elva

Men tilbake til bildet fra elva.

– Det var noen her i Alta som tok kontakt med meg, etter at de hadde sett bildet mitt. Og de fortalte at det har druknet to jenter i denne elva, forteller Ronny Wilhelmsen.

– Hva tenker du om det?

– Jeg vet jo ikke om det er hold i historien, det har jeg ikke sjekket. Men uansett forandrer det ingenting. Jeg er som sagt ikke overtroisk!

Artikkeltags