Gå til sidens hovedinnhold

Aarebrot: – Ikke bra for demokratiet det som skjer

Artikkelen er over 5 år gammel

– De som stemte på Frp, trodde vel ikke at én fra Frp ville bidra til at den andre blokken får ordføreren, og motstanderen får makten. Derfor er det som har skjedd i Alta et problem for demokratiet.

Dette sier Frank H. Aarebrot, valgforsker og professor ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitet i Bergen, til iFinnmark.

Han sier at på generelt grunnlag har han lite til overfor utbrytere, som viser manglende respekt for at de er valgt inn for en liste, og ikke representerer lista de er valgt inn for ut valgperioden.

– Nå var ikke valgdeltakelsen all verden i Alta. Og det er klart at slike ting, at vanlige folk ser at dette skjer, kan få valgdeltakelsen til å gå ned ytterligere, sier Aarebrot.

– En fargerik fyr

Likevel skjønner han Frp-representanten, dersom det ble brudd fordi hun ikke kunne godta de høye politikerlønningene som ordførerkandidat Berg og de andre i toppledelsen, hadde planlagt å gi seg selv.

– Jeg ser at denne Berg er en fargerik fyr. Men å starte med å gi seg selv høyere godtgjørelser enn en stortingsrepresentant, er vel ikke helt god musikk for «partiet for folk flest». Da skjønner jeg at en representant reagerer, sier Aarebrot til iFinnmark.

Blir avhengige av utbryteren

Han sier at flertallssamarbeidet blir skjørt i Alta.

– Jeg regner med at man ikke velger inn utbryteren i formannskapet, så der vil det nye flertallet ha flertall. Men kommunestyrets flertall, blir jo svært avhengig av utbryteren. Møter ikke hun, vil de blå plutselig sitte med flertallet.

– Dersom Ap får ordføreren, vil det jo være kritisk om for dem om utbryteren får influensa under budsjettbehandlingen, og en vararepresentant fra Fremskrittspartiet kommer inn i kommunestyret, og sikrer de blå flertall, sier Aarebrot.

Kommentarer til denne saken